Menu
Vannet synker ved Zaporizjzja etter ødeleggelsen av Kakhovka-demningen, men IAEA sa tirsdag at det ikke er noe umiddelbar fare for atomsikkerheten. Arkivfoto: Leo Correa / AP / NTB

Vannstanden ned 2,5 meter ved Zaporizjzja

Vannstanden har falt 2,5 meter ved Zaporizjzja etter ødeleggelsen av Khakovka-demningen, ifølge Tass. Atomkraftverket skal ikke være i fare.

Av NTB | 06.06.2023 14:38:50

Ulykker og naturkatastrofer: Kraftverket og byen med samme navn ligger på oversiden av det oppdemmede området. Vladimir Rogov, en russiskoppnevnt tjenestemann i regionen, sier vannet synker med 35 centimeter i timen. Det statlige nyhetsbyrået Tass melder tirsdag ettermiddag at vannstanden har falt med 2,5 meter og at det er ventet at den kan falle med ytterligere 4,5 meter.

Atomkraftverket ved Zaporizjzja får kjølevann fra Khakovka-reservoaret og ødeleggelsen av demningen har ført til fornyet bekymring for en atomulykke.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) forsøkte å dempe uroen tirsdag. De sier det ikke er noen umiddelbar fare for atomsikkerheten på kraftverket. Byrået har eksperter på plass i området.

Ukrainas atomenergibyrå, Energoatom, opplyser også at situasjonen ved atomkraftverket er under kontroll, men at den ødelagte demningen kan utgjøre en fare.

– Vann fra Kakhovka-dammen trengs for å forsyne turbinkondensatorene og sikkerhetssystemene med elektrisitet. Akkurat nå er kraftverkets kjøledam full. Klokken 8 i dag var vannstanden på 16,6 meter, som er tilstrekkelig for å dekke kraftverkets behov, heter det videre.

IAEA anslår at en kjøledam ved anlegget, som for tiden ikke er i drift, inneholder nok vann til å kjøle ned reaktorene i flere måneder.