Menu
Å rense takrennene er viktig vedlikehold for huset ditt. Når gjorde du det sist? Illustrasjonsbilde fra Frende Forsikring.

Vannskader for fem milliarder i fjor – Nå oppdages vinterskadene

Våren er endelig på vei, men viser også fram dyre vinterskader på hus og hytter.

Av Egil M Solberg | 17.04.2024 00:18:57

Vinterskader: Vannskader kan bli svært kostbart.

– I fjor kostet vannskader alene over fem milliarder kroner, sier fagsjef i Frende Forsikring, Lill Cecilie Bjørndal Klementsen, om tallene fra Finans Norge. Totaltallet er for hus-, hytte og innboforsikringer. Prislappen for samleposten med vannskader økte med hele 50 prosent i fjor.

– Vann- og fuktskader er typiske etter en lang vinter med hustrige stormer, snøvær og sidelengs regn. Mange vil oppdage fukt i kjeller, utette vegger, lekkasjer rundt vinduer eller utette tak i ukene som kommer, sier hun.

– Og ikke minst frostskadde rør. Dem er det mange av hver vår. Det kjipeste med disse er at mange kunne vært unngått med gode rutiner for sjekk av eiendommen, sier fagsjefen.

Dette bør du gjøre nå

Hun har en klar oppfordring til nordmenn nå som våren kommer og temperaturen stiger.

– Ta en utvendig sjekk av eiendommen din nå, så er du i forkant av neste storm. Ikke la det ligge og tenk at du skal ta det i sommer eller til høsten. Da er det lett for at det ikke blir noe av, sier Klementsen.

– Når du tar vårsjekken, bør du også tette hull og sprekker som mus og rotter er svært glade i å snike seg gjennom. De trenger ikke store åpningen, sier hun.

En god del av skylden for fjorårets enorme økning i antall vannskader må stormen «Hans» ta på seg.

– Men det samme prinsippet gjelder der. Med gode forberedelser og godt vedlikehold kunne mange av skadene vært unngått. Jobben du gjør nå er viktig både for å holde vannet borte ved vanlig vær og ekstremvær, sier fagsjefen i Frende Forsikring.

Vannet sniker seg inn der det kan

Nedbørsmengder og vinterstormer sliter på hus og hytter hvert eneste år.

– Godt og jevnt vedlikehold er den beste oppskriften for å sikre at årenes løp ikke ender med dyre skader, sier Klementsen.

Kraftig regn og vind kan gjøre at vann kommer inn under takpappen, inn åpninger, sprekker og andre utette og sårbare steder. På sikt kan det ende med råteskader og videre lekkasjer.

– Derfor er det så viktig å kontrollere tilstanden etter de mest værharde årstidene, som er høst og vinter. Høstvinder og vinterstormer gjør at vannet finner de merkeligste veier inn. Da er det essensielt å oppdage alle sårbarheter i bygningen og få tettet dem riktig, forklarer Klementsen.

Flere nyheter: