Menu
Finske velgere sto søndag morgen i kø for å avgi stemme, som her ved Kallio-biblioteket i Helsingfors. Foto: Lehtikuva / AP / NTB

Valgthriller i Finland der ytre høyre kan bli joker

Valglokalene har åpnet i Finland, der statsminister Sanna Marin håper på en ny periode. Men det høyrenasjonalistiske partiet Sannfinnene kan bli valgets joker.

Av NTB | 02.04.2023 12:34:09

Politikk: Partiet markerte seg tidlig som sterkt fremmedfiendtlig, men var samtidig svært opptatt av at den finske stat skulle gjøre mer for samfunnets minst bemidlede og mest utsatte.

Partiets leder gjennom ti år Timo Soini, var finsk utenriksminister fra 2015 til 2019. Sannfinnene satt da i regjering sammen med Centern og Samlingspartiet.

I 2017 brøt flertallet av partiets riksdagspolitikere ut, blant dem Soini, og dannet partiet Blå framtid. Det har siden slitt med oppslutningen.

Høsten 2021 overtok 45 år gamle Riikka Purra som partiets første kvinnelige leder. Hun har slått fast at partiet aldri vil delta i en regjering som ikke går med på å skjerpe innvandringspolitikken, noe som kan bli en utfordring for Orpo dersom han inviterer til samarbeid.

Sannfinnene regnes i dag for å stå til høyre for Sverigedemokraterna både i dette og andre spørsmål.

Sannfinnene har størst oppslutning blant menn, og en stor del av velgerne er lavtlønte og bor på den finske landsbygda. Etter at Purra overtok som leder har imidlertid også flere kvinner søkt seg til partiet.

Sannfinnene ble grunnlagt på restene av Finlands landsbygdparti i 1995 og sammenlignes ofte med det svenske partiet Sverigedemokraterna.

Den svært innvandringskritiske Jussi Halla-aho overtok som partileder etter splittelsen, noe som bidro til at daværende statsminister Juha Sipilä fra Centern brøt regjeringssamarbeidet.

(©NTB)

Flere nyheter: