Menu
En mann i Istanbul passerer bilder av president Recep Tayyip Erdogan og rivalen Kemal Kilicdaroglu. Søndag avgjøres presidentvalget. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB

Valgkampinnspurt for Tyrkias presidentkandidater

På den siste dagen av en intens tyrkisk valgkamp oppfordrer både president Recep Tayyip Erdogan og utfordreren Kemal Kilicdaroglu folk til å bruke stemmeretten.

Av NTB | 27.05.2023 18:28:53

Politikk: Både Erodgan og Kilicdaroglu brukte lørdagen til en siste valgkampinnspurt.

Erdogan oppfordret sine tilhengere til å oppsøke valglokalene «allerede fra tidlig morgen», og han forsøkte også å overbevise de som ikke stemte i første valgrunde, om å bruke stemmeretten.

– Vi kan være sikre på en historisk triumf med et stort flertall, sa Erdogan da han talte til tusenvis av tilhengere i Istanbul.

I første valgrunde 14. mai var valgdeltakelsen på 87 prosent. Erdogan fikk 49,5 prosent av stemmene mens Kilicdaroglu fikk 44,9 prosent.

Kilicdaroglu står i spissen for en uvanlig samlet opposisjon av konservative, sekulære og nasjonalistiske partier. Han lover å øke sikkerheten, dempe den økonomiske krisen og utvise millioner av asylsøkere fra landet.

Erdogan, som har ledet Tyrkia i 20 år, har på sin side lovet å øke folks lønninger, øke investeringene og innføre en mer konservativ sosialpolitikk.

Erdogan, som kontrollerer nesten alle medier i Tyrkia, har også forsøkt å stemple opposisjonen som kriminelle ved å anklage dem for å alliere seg med terrorister, og han beskylder Kilicdaroglu, som støttes av det prokurdiske partiet HDP, for å ha forbindelser til det forbudte kurdiske partiet PKK.

Både Kilicdaroglu og HDP avviser beskyldningene. I en videotale fredag kveld kalte Kilicdaroglu Erdogan for en feiging og hevdet at presidenten og hans støttespillere blokkerte Kilicdaroglus tekstmeldinger til velgerne.

Kilicdaroglu brukte valgkampinnspurten sin i Ankara der han oppfordret «alle som elsker hjemlandet» om å «beskytte valgurnene».

Tidligere på lørdagen hevdet Erdogan at valget i Tyrkia både er åpent og rettferdig. Under valgkampen har opposisjonen anklaget Erdogan for å bruke såkalt «deep-fake», en type kunstig intelligens som brukes til å fabrikkere bilder av falske hendelser og falske innlegg i sosiale medier.

(©NTB)

Flere nyheter: