Menu
Familiemedlemmer og venner av Hillel Yaniv (21) og Yagel Yaniv (19) tar farvel med de to brødrene som ble skutt og drept av en militant palestiner i Hawara på den okkuperte Vestbredden søndag. De to ble begravet i Jerusalem mandag. Foto: Ohad Zwigenberg / AP / NTB

Væpnet palestiner drepte israelsk-amerikaner på Vestbredden

En væpnet palestiner har drept en israelsk-amerikansk bilist på den okkuperte Vestbredden, der volden har eksplodert den siste tiden.

Av NTB | 27.02.2023 22:25:47

Krig og konflikter: Det foreløpig siste drapet fant sted ved et veikryss i nærheten av Jeriko dagen etter at israelske bosettere raserte den palestinske byen Hawara lenger nord på Vestbredden.

To israelske brødre fra bosetningen Har Bracha ble i helgen drept av en væpnet palestiner i Hawara. Det utløste et voldsomt raseri blant israelske bosettere og opptøyer som drepte én palestiner, såret hundrevis og førte til store materielle ødeleggelser.

Palestineren som skjøt bosetterne, var fortsatt på flukt mandag. Hawara og Har Bracha ligger rett sør for Nablus, der elleve palestinere ble drept i en israelsk militæraksjon i forrige uke.

I mandagens skyteepisode ved Jeriko ble en israelsk bil truffet av skudd avfyrt fra et annet kjøretøy, ifølge den israelske hæren. Gjerningspersonene løsnet flere skudd før de satte fyr på sitt eget kjøretøy og flyktet fra stedet.

En 27 år gammel israeler med amerikansk statsborgerskap ble sendt til sykehus, men døde senere av skadene.

– Vi fordømmer de grufulle drapene på to israelske brødre i nærheten av Nablus, og drapet i dag på en israeler som etter det vi forstår også var amerikansk statsborger, i nærheten av Jeriko, sier talsmann Ned Price i det amerikanske utenriksdepartementet.

– Vi fordømmer også den omfattende vilkårlige volden fra bosettere mot palestinske sivile i kjølvannet av drapene, sier Price.

En palestinsk mann ble drept og 300 skadd i angrepene fra israelske bosettere på Vestbredden i helgen, ifølge Price. Han ber Israel ta grep både overfor voldelige bosettere og dem som er ansvarlige for drap på israelere.

– Disse handlingene er fullstendig uakseptable, sier Price.

Den israelske hæren har også fått kritikk for å ikke ha handlet raskt for å stoppe opptøyene og raseringen av palestinsk eiendom, som beskrives som den verste i sitt slag på flere år. Israelsk politi sier to personer er pågrepet i forbindelse med opptøyene.

Ifølge palestinske medier ble rundt 30 boliger og biler satt i brann i Hawara. En 37 år gammel palestiner ble skutt og drept under et angrep fra bosettere i landsbyen Zaatara like ved.

Så langt i år er 63 palestinere, blant dem både væpnede og sivile, drept av israelske styrker, ifølge palestinske myndigheter. Palestinske angrep har i samme periode krevd 13 israelske menneskeliv.

Fra Washington fordømmes både drapene på israelere og angrepene fra bosettere.

Tidligere mandag sendte Israel ytterligere flere hundre soldater til den nordlige Vestbredden som følge av helgens hendelser. Mens statsminister Benjamin Netanyahu manet til ro, hyllet et medlem av hans egen koalisjonsregjering bosetternes opptreden og beskrev det som avskrekkelse mot palestinske angrep.

(©NTB)

Flere nyheter: