Menu
Festivalgjester på campingplassen på vei hjem fra Roskilde-festivalen lørdag kveld. Foto: Torben Christensen / Ritzau Scanpix / NTB

Uvanlig uvær i Danmark – men regnet på Roskilde ble kortvarig

Det varslede uværet førte til midlertidig stenging av én scene på Roskilde-festivalen. Men regnet ble kortvarig, og været var langt verre lenger sør i Danmark.

Av NTB | 06.07.2024 23:53:22

Ulykker og naturkatastrofer: Værvarselet førte til at flere festivalgjester pakket sammen lørdag og reiste tidligere enn planlagt.

Men tusenvis av mennesker ble igjen på festivalen, hvor de siste konsertene etter planen skulle spilles natt til søndag. Danmarks meteorologiske institutt (DMI) hadde et våkent øye på festivalen og meldte både kraftig regn, torden og kraftige vindkast i området lørdag kveld.

– Vi venter at det kan bli riktig voldsomt, sa vakthavende meteorolog Lars Henriksen.

Men da uværet kom til Roskilde, ble det bare et kortvarig regnvær som førte til at én av scenene ble stengt i kort tid før den ble gjenåpnet.

– Dette været er noe man iblant ser i USA, når det går vilt for seg. Det er meget sjelden at vi ser noe sånt i Danmark, sa han til Ritzau sent lørdag ettermiddag.

De fire skybruddene er registrert ved Emmerlev i Sønderjylland, i Himmerland, på den sørlige delen av Als og på halvøya Røsnæs. Her er det registrert henholdsvis 20,8, 16,2, 17,6 og 15,7 millimeter regn. Nordøst for Samsø har DMI indikasjoner på at det har vært en tornado.

Tordenvær er ikke helt ufarlig på festivalområder, som består av åpne flater og konserttelt med metallmaster. Roskilde-festivalen hadde i samarbeid med DMI laget en rekke guider til hvordan man skal forholde seg på festivalplassen i tilfelle tordenvær.

Først og fremst er det viktig å søke ly før uværet rammer for alvor. Det kan være i kjøretøy eller i et lavt telt. Står man i åpent landskap, skal man ikke søke ly under trær – særlig ikke et enkeltstående tre, lyder rådet.

Lørdagens headlinere på Roskildes siste dag var blant andre SZA og PJ Harvey.

Flere steder i det sørlige Danmark ble lørdag rammet av kraftige haglbyger, skybrudd og vindkast. I Jylland og på Fyn er det falt «gigastore» hagl, forteller Henriksen.

Fullt så ille var det ikke ventet i Roskilde lenger nord, men festivalgjestene ble likevel advart.

(©NTB)

Flere nyheter: