Menu
Oleksander Usyk (til v.) i aksjon mot Tyson Fury i lørdagens VM-kamp om å bli første ubestridte tungvektsmester siden 1999. Foto: Nick Potts, PA via AP / NTB

Usyk slo Fury – første ubestridte tungvektsmester i boksing på 25 år

Oleksander Usyk beseiret Tyson Fury på poeng og er første ubeseirede tungvektsmester i boksing i det 21. århundre.

Av NTB | 19.05.2024 01:49:32

Kultur og underholdning: Den 37-årige ukraineren vant med dommerstemmene 2-1. Han tok sin 22. seier på like mange proffkamper og erobret WBC-beltet i tillegg til de tre han hadde fra før.

To av dommerne hadde Usyk som vinner med henholdsvis 115-113 og 114-113, den tredje holdt på Fury med 114-113.

– Jeg takker hele teamet mitt. Dette er stort for familien min, meg og landet mitt. Det er en stor dag, og selvsagt er jeg klar for en omkamp, sa Usyk til DAZN.

Usyk presset Fury tidlig i kampen og vant de første rundene relativt klart. Deretter jevnet det seg ut. Briten tok kommandoen i 6. runde og rystet sin ukrainske motstander med slagkombinasjoner.

– Jeg vil ikke disse dommeren, men han stjal en knockout fra oss, sa Usyks promoter Alexander Krassjuk til DAZN.

Fury samlet seg og ga Usyk tøff kamp helt til den 12. og siste runden var over.

– Jeg mener at jeg vant denne kampen. Han vant noen runder, men jeg vant flere. Det var en av de dummeste avgjørelser noensinne. Jeg kommer tilbake. Jeg vil ha ny kamp i oktober, sa Fury til DAZN.

Forrige gang en tungvektsbokser ble kåret til ubestridt mester var da Lennox Lewis beseiret Evander Holyfield i 1999.

Opprinnelig skulle Usyk og Fury gjøre opp om tittelen allerede i februar, men kampen ble utstt da Fury pådro seg et kutt under trening.

Tonen er ikke blitt mildere mellom de to leirene siden da, og i dagene før kampen i Riyadh har det gnistret til noen ganger.

Under fredagens innveiing knuffet Fury til Usyk, og etterpå skrek de to ukvemsord til hverandre mens folk i teamene deres prøvde å dra dem fra hverandre.

– Jeg er ute etter hjertet hans. Glem beltene hans, det er hjertet hans jeg vil ha, sa Fury ifølge AFP.

Enda hetere var det tidligere i uka, da Furys far John havnet i krangel med flere av Usyks hjelpere. Fury skallet til en av dem så hardt at han selv begynte å blø kraftig.

I 9. runde traff Usyk med flere slag, og en blødende Fury vaklet omkring i ringen. Dommeren startet tellingen, og han ville sannsynligvis ha talt ut Fury om briten ikke var blitt redddet av gongongen.

Kampen sto om alle de fire mest prestisjefylte mesterbeltene: WBC, WBO, WBA og IBF. Usyk overtok de tre sistnevnte fra briten Anthony Joshua i 2021, mens Fury har hatt WBC-beltet siden han slo amerikanske Deontay Wilder for fire år siden.

– Jeg ønsker deg snarlig bedring. Gud ga deg et tegn. Vurder å pensjonere deg, bror, meldte Usyks promotor Alex Krassjuk den gang syrlig på Instagram.

(©NTB)