Menu
USAs president Joe Biden lover nødhjelp til Tyrkia. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

USA sender nødhjelp til jordskjelvrammede Tyrkia

USAs president Joe Biden lover å sende hva som helst av hjelp som trengs for at Tyrkia skal komme seg etter det massive jordskjelvet natt til mandag.

Av NTB | 07.02.2023 01:45:32

Ulykker og naturkatastrofer: Det hvite hus bekrefter tirsdag at Biden har lovet Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at landet er beredt til å gi alt av nødvendig hjelp etter tragedien som har kostet flere tusen liv.

Også Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol sender redningsarbeidere og nødhjelpsutstyr til Tyrkia.

Krigsherjede Syria oppfordrer FN og alle medlemsland til å hjelpe til med redningsarbeid, helsetjenester, husly og mathjelp etter skjelvet.

Totalt har om lag 3.800 personer omkommet i skjelvet i både Tyrkia og Syria, men det er ventet at tallene vil stige. Flere tusen er også skadd.

Erdogan kaller jordskjelvet den verste katastrofen i Tyrkia siden 1939 og sier man ikke kan spå hvor mange flere døde man kommer til å finne.

I Syria er det bekreftet minst 1.440 dødsfall, ifølge nyhetsbyrået AFP. Både opprørskontrollerte og regimekontrollerte områder er rammet.

– FNs generalsekretær har forsikret oss om at FN vil gjøre alt det er mulig for å hjelpe Syria i denne svært vanskelige situasjonen, sier landets FN-ambassadør Bassam Sabbagh.

På spørsmål om Syria vil gå med på å la FN levere hjelp gjennom andre overgangspunkter fra Tyrkia, svarte ikke Sabbagh direkte, men han sa at regjeringen er klar til å hjelpe og koordinere bistandsleveranser «til alle syrere i hele Syria».

Det opprørskontrollerte territoriet har vært avhengig av en strøm av bistand fra Tyrkia for alt fra mat til medisinske forsyninger.

Jordskjelvet hadde en styrke på 7,8 og rammet cirka 17,9 kilometer under bakken nær byene Gaziantep og Osmaniye, noen mil fra grensen til Syria. Det er meldt om over 40 etterskjelv, hvorav det sterkeste hadde en styrke på 7,5.

De jordskjelvrammede områdene i Syria er delt mellom regjeringskontrollert territorium og landets siste opposisjonskontrollerte området, som er omringet av regjeringsstyrker og grenser til Tyrkia.

(©NTB)

Flere nyheter: