Menu
President Joe Biden og statsminister Rishi Sunak møttes onsdag i Belfast i Nord-Irland. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB

USA: Biden er ikke anti-britisk

President Joe Biden hater ikke Storbritannia, forsikret Det hvite hus, før et møte mellom Biden og den britiske statsministeren Rishi Sunak.

Av NTB | 12.04.2023 12:54:08

Krig og konflikter: Onsdag er Biden på besøk i den britiske regionen Nord-Irland, før han senere på dagen reiser videre til Irland.

Før Biden skulle tale på et universitet i Belfast, ble et spørsmål om hans forhold til Storbritannia stilt til Amanda Sloat, som har en stilling tilknyttet USAs nasjonale sikkerhetsråd. Hun avviste at Biden hater Storbritannia eller har anti-britiske holdninger, ifølge avisa The Telegraph.

– Det er rett og slett ikke sant, sa Sloat, som viste til at Biden har hatt kontakt med statsminister Rishi Sunak flere ganger de siste månedene.

Han hevdet onsdag at Bidens handlinger viser at han er pro-republikansk, anti-unionistisk og anti-britisk. «Republikansk» betyr i denne sammenhengen tilhenger av irsk gjenforening, mens «unionistisk» brukes om dem som mener Nord-Irland fortsatt bør være en del av Storbritannia.

Wilson advarte Biden mot å belære nordirske politikere om demokrati eller å blande seg inn i regionens indre anliggender.

Fredstilstanden har imidlertid ikke vært enkel. For tiden er det politiske selvstyret i Nord-Irland lagt på is, og DUP nekter å delta i en ny regjering i protest mot konsekvensene av brexitavtalen mellom Storbritannia og EU.

Da Biden talte på universitetet i Belfast, oppfordret han de nordirske partiene til å gjenoppta samarbeidet.

Før talen hadde han et møte med Rishi Sunak, og her var Nord-Irlands økonomiske muligheter et viktig tema.

Bakgrunnen for spørsmålet var en påstand fra Sammy Wilson, en politiker fra det unionistiske nordirske partiet DUP.

Bakgrunnen for Bidens besøk i Nord-Irland er 25-årsdagen for Langfredagsavtalen, som satte punktum for flere tiår med væpnet konflikt mellom republikanere og unionister.

(©NTB)

Flere nyheter: