Menu
USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan sier USA er åpen for å holde nye atomvåpensamtaler med Russland. Bildet ble tatt i april i år. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

USA åpen for atomvåpen-begrensning

Selv om atomavtalen Ny Start er satt på pause, er både USA og Russland åpne for å fortsette å rette seg etter avtalens begrensning på antall atomvåpen.

Av NTB | 02.06.2023 16:28:50

Politikk: – Vi er forberedt på å holde oss til den sentrale begrensingen så lenge Russland gjør det, sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan fredag.

I februar sa Vladimir Putin at Russland suspenderte deltakelsen i Ny Start, den siste gjenværende avtalen mellom USA og Russland som regulerer landenes atomvåpenarsenaler.

Men Russland har ikke formelt trukket seg fra avtalen. Og russiske myndigheter har sagt at de fortsatt vil rette seg etter avtalens begrensninger på antall atomvåpen.

– I stedet for å vente til vi har løst alle våre uenigheter, er USA klar for å snakke med Russland nå for å håndtere kjernefysisk risiko og utvikle en avtale for perioden etter 2026, sier han.

Om Russland i denne situasjonen vil være villig til nye atomvåpensamtaler, er høyst uvisst. Og Kina har så langt avvist alle forslag om atomvåpensamtaler med USA.

Kina antas å ha rundt 410 kjernefysiske stridshoder, og det amerikanske forsvarsdepartementet tror antallet vokser raskt.

I henhold til Ny Start skal USA og Russland ikke ha flere enn 1.550 stridshoder hver. Sullivan sier USA ikke trenger større kjernefysiske styrker for å avskrekke sine rivaler.

Jake Sullivan sier USA ønsker nye atomvåpensamtaler med Russland – og i tillegg med Kina. Ny Start utløper i 2026, og Sullivan gir uttrykk for at USA ønsker en ny avtale som kan erstatte Ny Start.

Mens Sullivan bruker uttrykket «uenigheter», hevder Vladimir Putin at Vesten i praksis fører krig mot Russland. Bakgrunnen er våpenstøtten til Ukraina, som Russland invaderte i fjor.

(©NTB)

Flere nyheter: