Menu
Det russiske lasteskipet Lady R lå ved kai på en sørafrikansk marinebase i desember. Ifølge USAs ambassadør i landet ble det lastet sørafrikanske våpen og ammunisjon om bord i skipet. Foto: AP / NTB

USA anklager Sør-Afrika for å ha forsynt Russland med våpen

USAs ambassadør til Sør-Afrika, Reuben Brigety, anklager landet for å ha levert våpen og ammunisjon til Russland.

Av NTB | 11.05.2023 20:44:29

Krig og konflikter: Brigety sier til sørafrikanske medier at USA er overbevist om at en forsendelse med våpen og ammunisjon ble lastet om bord i det russiske lasteskipet Lady R som lå til kai ved en marinebase i Cape Town mellom 6. og 8. desember i fjor.

– Væpning av Russland er svært alvorlig. Vi anser ikke at denne saken er ute av verden, og vi skulle gjerne sett at Sør-Afrika praktiserte sin alliansefrie politikk, sier ambassadøren til den sørafrikanske nettavisen news24.

I februar var Sør-Afrika vertsland for en felles marineøvelse med Russland og Kina, noe som også utløste kritikk fra USAs side.

– Vi uttrykte vår alvorlige bekymring over tidspunktet for denne felles marineøvelsen som sammenfalt med årsdagen for den russiske invasjonen av Ukraina, sier Brigety.

Lasteskipet Lady R eies av det russiske rederiet Transmorflot. USA innførte i 2022 sanksjoner både mot skipet og rederiet med henvisning til at det ble benyttet til våpenfrakt.

Sør-Afrikas forsvarsminister Thandi Modise hevdet i desember at det russiske lasteskipet hadde losset utstyr til det sørafrikanske forsvaret, men sa ingenting om hva skipet eventuelt lastet om bord i Cape Town.

I januar fastholdt regjeringen i Sør-Afrika at landet ikke har solgt våpen til Russland siden invasjonen av Ukraina i februar 2022.

President Cyril Ramaphosa fastholder at Sør-Afrika er nøytrale og sier at han skal undersøke opplysningene fra den amerikanske ambassadøren.

En talsmann for amerikansk UD sier at det er et velkomment første steg på veien.

– Det mest bekymringsfulle med dette er at et russisk skip som er under sanksjoner, får legge til kai ved en marinebase i Sør-Afrika, sier Vedant Patel.

USA vil protestere mot ethvert land «som støtter Russlands ulovlige og brutale krig i Ukraina», sier han.

Det er ikke kjent hvilke våpen som skal ha funnet veien til Russland, men Sør-Afrika har en stor våpenindustri og produserer alt fra stridsvogner og marinefartøy til fly og raketter.

Sør-Afrika har høstet kritikk fordi landet ikke har villet fordømme invasjonen. Regjeringen har heller ikke sluttet opp om de internasjonale sanksjonene mot Russland.

Flere nyheter: