Menu
Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto (til venstre) advarer mot å gjøre Nato til en blokk mot Kina. Han tror ellers at alliansen vil bli svekket ved å ta inn Ukraina som medlem. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB

Ungarn skeptisk til kritikk av Kina

Ungarn vil ikke at Nato skal opptre som en blokk mot Kina og advarer alliansen mot å gå i den retning.

Av NTB | 11.07.2024 17:33:27

Politikk: I kommentarer i tilknytning til Nato-toppmøtet i Washington sa utenriksminister Peter Szijjarto at det vil svekke samholdet i alliansen dersom Ukraina skulle tas opp som medlem.

I kommunikeet etter Nato-toppmøtet blir det sagt at det er Kina som gjøre det mulig for Russland å fortsette krigen i Ukraina, og at Kina truer den sikkerhetspolitiske balansen i verden.

Kinas første reaksjon var at kommunikeet har forutinntatt og at det sådde splid.

– Nato er en forsvarsallianse. Vi kan ikke gjør den om til en blokk mot Kina, sa Szijjarto til ungarsk statlig fjernsyn.

Så sent som mandag denne uken møtte Ungarns statsminister Viktor Orban den kinesiske presidenten Xi Jinping for å drøfte muligheten for en fredsavtale i Ukraina. Han hadde da besøkt både Kyiv og Moskva.

– Det er å ta Ukraina inn i Nato vil ikke styrke, men svekke samholdet. Det er mange fullstendig ulike meninger om landets mulige medlemskap. I praksis vil et slikt medlemskap øke faren for en åpen konflikt mellom Russland og Nato, sa den ungarske utenriksministeren.

(©NTB)

Flere nyheter: