Menu
En ulykke under testing gjør at Danmark må vente på F-35-fly de har bestilt fra USA. Norge skal etter planen motta ni slike fly i år, og det er uklart om også disse leveransene blir forsinket. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ulykke gjør at Danmark må vente på F-35-fly

Danmark skulle ha mottatt flere kampfly av typen F-35 i år, de første i februar, men en ulykke i USA fører trolig til forsinkelser, ifølge det danske forsvaret.

Av NTB | 10.01.2023 13:45:38

Politikk: Produsenten Lockheed Martin har inntil videre stanset all testflyging av F-35B-flyene, etter en ulykke der brennstofftilførselen til motoren skal ha sviktet og flygeren måtte skyte seg ut, skriver avisa Berlingske med henvisning til amerikanske Defence News.

Et antall fly av denne typen er inntil videre satt på bakken, men det rammer ikke flyene Danmark og Norge alt har mottatt. Disse er av typen F35A.

Ifølge Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse i Danmark må flyene imidlertid benyttes «i redusert omfang ut fra forsiktighetsprinsipp».

Norge har hittil mottatt 37 kampfly av typen F-35A, som Stortinget har vedtatt at det skal kjøpes 52 av.

Etter planen skal Norge motta tre nye fly i løpet av januar og ytterligere seks senere i år, opplyser Lunde.

– Det er for tidlig å si om noen av disse leveransene vil påvirkes av stansen i testflyginger. De norske og danske flyene er på litt ulike stadier i produksjons- og testprogrammene, så de påvirkes ikke nødvendigvis på samme måte, sier han.

Feilen innebar at de såkalte katapultsetene, som gjør at flygeren om nødvendig kan skyte seg ut av flyet, ikke virket, ifølge det danske tidsskriftet Ingeniøren.

Danmark skal etter planen kjøpe 27 fly av typen F-35, og utfasingen av de gamle F-16-flyene skulle skje i 2024. Det er nå utsatt.

– De norske flyene ble inspisert etter hendelsen før jul, og det ble ikke gjort funn som tyder på lignende utfordringer hos oss, sier spesialrådgiver Endre Lunde i Forsvarsmateriell til NTB.

Det har også tidligere vært problemer med F-35-flyene Danmark skal ha. To av de seks flyene som etter planen skulle overleveres i februar, som i dag står på Luke Air Force Base i USA, viste seg å ha en produksjonsfeil.

(©NTB)

Flere nyheter: