Menu
I 2023 at ulvebestanden på Isle Royale i Michigan økt til 31 ulver. Foto: Rolf Peterson / Michigan Technological University via AP / NTB

Ulveflokk reddet fra innavl er kritisk for økosystem på øy

Ulvepopulasjonen blomstrer på øya Isle Royale i innsjøen Lake Superior i Michigan fem år etter et siste forsøk ble iverksatt for å redde dem.

Av NTB | 15.06.2023 06:38:47

Natur og miljø: En årlig rapport fra Michigan Technological University estimerer at bestanden er på 31 ulver, som er en økning på fire fra året før.

I 2018 tok politikere i staten beslutningen om å flytte 19 ulver fra fastlandet over til øya Isle Royale i innsjøen Lake Superior.

Forskerne ved universitetet mente at ved å introdusere rovdyrene til øya, så ville de bidra til å gjenopprette balansen i økosystemet på øya, og de små øyene rundt.

Totalt var elgbestanden på 967 elger, ned fra 1346 i fjor, og over en halvering fra 2000 elger i 2019.

Selv om populasjonen av elg har opplevd et økende fall de siste årene, påpeker forsker Rolf Peterson ved Michigan-universitetet at populasjonen har vært nede på 400 til 500 før.

Elg var en god næringskilde for ulvene, og de bidro til å holde elgbestanden i sjakk. Begge populasjonene falt og økte gjennom årene, men til slutt tok innavl innersvingen på ulvene. Mellom 2011 og 2018 raste ulvepopulasjonen.

I 2018 var det bare to ulver igjen på øya, men i 2022 er tallet på 31.

– Vi mener at man ikke burde blandet seg inn og skapt denne kunstige bestanden av ulv, sier Kevin Proescholdt, som jobber i aktivistgruppen Wilderness Watch

Peterson mener at det ikke er tilstrekkelig å tro at alt vil ordne seg.

– Den gamle tilbakelente tilnærmingen, hvor man antar at alt vil ordne seg, er ikke tilstrekkelig. Vårt fotavtrykk er over hele jordkloden, sier Peterson.

Samtidig synker populasjonen av elg på øyene, noe som er sårt trengt. Overpopulasjon har ført til at elgene har sultet, sier forskere ved universitetet.

Forskere tror at de første elgene svømte til Isle Royale rundt 1900-årene, mens ulvene ankom sent på 40-tallet.

Beslutningen om å flytte ulvene ut på øya har likevel fått kritikk. Noen eksperter har ment at ulvene burde fått lov til å dø ut.

(©NTB)

Flere nyheter: