Menu
Sakharovs Frihetspris tildeles den ukrainske gruppen Truth Hounds. Prisen er et tegn på vår respekt for deres arbeid og for det ukrainske folk, sier generalsekretær Berit Lindeman i Helsingforskomiteen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Ukrainske Truth Hounds får Sakharovs Frihetspris

Den ukrainske gruppen Truth Hounds tildeles Sakharovs Frihetspris for 2023 av Den norske Helsingforskomité.

Av NTB | 09.03.2023 09:35:39

Krig og konflikter: Årsaken er gruppens arbeid for å dokumentere krigsforbrytelser og potensielle forbrytelser mot menneskeheten i Russlands krig mot Ukraina.

– Gjennom sitt utrettelige dokumentasjonsarbeid har ukrainske Truth Hounds tatt en ledende rolle for å sikre at sannheten ivaretas, sier Helsingforskomiteens generalsekretær, Berit Lindeman.

– Deres utrettelige og ofte farlige arbeid drives av et ønske om å oppnå rettferdighet for ofrene og deres familier, sier Lindeman.

Hun trekker fram at grasrotaktivisme kombinert med banebrytende teknologiske løsninger kan frembringe bevis som kan brukes i internasjonale straffesaker.

– Den er et tegn på vår respekt for deres arbeid og for det ukrainske folk, som fortsatt står imot Russlands uprovoserte invasjon og brutalitet, sier Lindeman om prisen.

Den norske Helsingforskomités samarbeider direkte med Truth Hounds.

Sakharovs Frihetspris ble opprettet av Den norske Helsingforskomité i 1980 med støtte fra den sovjetiske dissidenten Andrej Sakharov selv. Tidligere prisvinnere har kommet fra Tsjekkoslovakia, Russland, Belarus, Aserbajdsjan, Kasakhstan og Ungarn.

Dette er første gang en ukrainsk organisasjon mottar Sakharovs Frihetspris.

Truth Hounds ble stiftet under Maidan-revolusjonen i 2014. Gruppen har flere eksperter innen etterforskning av krigsforbrytelser.

– Da Russland gikk til fullskalainvasjon i februar 2022, sto Truth Hounds klare. De har vært på sporet av brutale sannheter og fakta siden. Vi er stolte over Helsingforskomiteens rolle som samarbeidspartner i dette viktige arbeidet, sier Lene Wetteland, leder for Helsingforskomiteens dokumentasjonsarbeid.

Flere nyheter: