Menu
Vanskelige forhold ved fronten i øst, med fallende temperaturer og framrykkende russere, advarer president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Jefrem Lukatskyj / AP / NTB

Ukrainske soldaters harde hverdag i øst: Kulda biter, og russerne kommer

Ukrainske soldater i øst kjemper en vanskelig forsvarskamp mot bitende kulde og framrykkende russiske soldater, advarer president Volodymyr Zelenskyj.

Av NTB | 22.11.2023 14:50:24

Krig og konflikter: Men han presiserte onsdag at de ukrainske styrkene på det sørlige frontavsnittet fortsatt utfører offensive operasjoner.

Russiske styrker har startet offensiver på ulike steder langs frontlinjen denne høsten, særlig utkjempes det harde og blodige kamper ved den sønderskutte byen Avdijivka. Det pågår også russiske framstøt i nordøst mellom byene Lyman og Kupjansk.

– Vanskelige værforhold, vanskelig forsvar av fronten ved Lyman, Bakhmut, Donetsk og Avdijivka. Men offensive framstøt for oss i sør, skriver Zelenskyj på Telegram.

Snart 20 måneder etter invasjonen i slutten av februar i 2022 kontrollerer russiske styrker rundt en femdel av ukrainsk territorium. Ukraina satte i verk en motoffensiv tidligere i høst, men har ikke klart å tilkjempe seg noe større gjennombrudd ved fronten. Bare mindre områder er gjenerobret, og russiske styrker er forlagt bak solide forsvarslinjer og brede minefelt.

I sin daglige gjennomgang onsdag opplyste generalstaben at ukrainske styrker holder brohodene de er har opprettet på den østlige bredden av elva Dnipro.

Onsdag var snø i lufta og fem kuldegrader i både sør og øst, og værmeldingen varslet enda kaldere vær. Operasjonene på bakken blir sterkt preget av kulda og ligner mer og mer på en utmattelseskrig.

Siden midten av oktober har det vært bølge på bølge av russiske angrep ved Avdijivka, men også stille perioder uten store militære bevegelser. Ved denne delen av fronten har lite endret seg siden krigen først brøt ut i 2014, da ukrainske styrker kjempet mot russiskstøttede opprørere.

(©NTB)