Menu
USA er villige til å trene ukrainske piloter på F-16-fly, ifølge kilder til AP. Her to norske fly av typen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Ukrainske piloter skal lære å fly amerikanske kampfly

USAs president Joe Biden sier ja til at ukrainske piloter lærer å fly det amerikanske kampflyet F-16, ifølge en amerikansk tjenestemann.

Av NTB | 19.05.2023 18:44:18

Krig og konflikter: USAs avgjørelse er et stort gjennombrudd for Ukraina, som lenge har ønsket å styrke sitt eget luftvåpen med F-16-fly i møte med de russiske invasjonsstyrkene.

President Volodymyr Zelenskyj hyllet fredag det han kalte en historisk beslutning.

– Jeg hilser velkommen den historiske beslutningen fra USA og Biden om å støtte en internasjonal kampflykoalisjon. Dette vil øke vår styrke i luften kraftig, skriver Zelenskyj på Twitter.

Biden informerte de andre G7-lederne om beslutningen på toppmøtet i Hiroshima fredag. Søndag får de selskap av Zelenskyj, som skal være med på siste dag av det tre dager lange toppmøtet.

– Etter hvert som opplæringen finner sted de neste månedene, vil koalisjonen av land som deltar i denne innsatsen, bestemme når flyene faktisk skal leveres, hvor mange som skal leveres, og hvem som skal levere dem, sier den amerikanske tjenestemannen til internasjonale nyhetsbyråer.

Det er foreløpig uklart hvilke land som skal levere jagerflyene.

CNN meldte nylig at USA har signalisert til sine allierte at landet ikke vil hindre dem i å overføre noen av sine F-16-fly til Ukraina. Så langt har imidlertid ingen slått fast at de vil gjøre det.

Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) vil ikke si om det er aktuelt for Norge å bidra med fly.

– Vi vurderer hele tiden nye donasjoner til Ukraina, men kommenterer ikke konkrete framtidige bidrag, sier Gram i en epost fra Forsvarsdepartementet til NTB fredag kveld.

Norge har inngått kontrakt om salg av 32 fly til Romania. Det er også inngått kontrakt med Draken International om salg av inntil 12 norske F-16-fly. Salget er avhengig av godkjenning fra amerikanske og norske myndigheter, noe som fortsatt er i prosess, opplyser Forsvarsdepartementet.

Danmark er blant landene som skal gi de ukrainske flygerne opplæring.

– Danmark går i gang med drøftingen av en konkret plan for å trene ukrainske F-16-piloter, sier fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen like etter at USAs godkjenning ble kjent.

Nederlands statsminister Mark Rutte var også svært fornøyd med beskjeden. I en Twitter-melding viser han til sine «britiske, danske og belgiske kolleger», og sier at alle ønsker nyheten velkommen.

Tidligere er det anslått at det vil ta minst 18 måneder å fullføre treningen og levere flyene.

I løpet av de neste månedene er det også ventet en avgjørelse om å sende F-16-fly til Ukraina.

Opplæringen av ukrainerne skal skje i Europa og er ventet å ta flere måneder.