Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj jobber mot korrupsjon. Arkivfoto: Javad Parsa / NTB

Ukrainsk forretningsmann varetektsfengslet, mistenkt for svindel og hvitvasking

Den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU etterforsker forretningsmannen Ihor Kolomojskyj for svindel og hvitvasking. Lørdag ble han varetektsfengslet.

Av NTB | 02.09.2023 20:55:42

Politikk: Kolomojskyj er en av Ukrainas rikeste menn og støttet president Volodymyr Zelenskyj under valget i 2019. Ukrainske myndigheter har den siste tiden intensivert innsatsen mot korrupsjon.

– Det er på det rene at Ihor Kolomojskyj har legalisert mer enn en halv milliard hryvnja (143 millioner kroner) ved å ta ut pengene i utlandet og bruke infrastrukturen i banker han kontrollerer, heter det i en uttalelse fra SBU.

SBU la lørdag ut bilder på Telegram av en gruppe tjenestefolk ved døren til Kolomojskyjs hjem, der han blir vist dokumenter som han undertegner.

Kolomojskyj har tidligere avvist at han har gjort noe galt, og det har ikke vært mulig å nå ham for en kommentar til denne siste anklagen, skriver Reuters. Etter lørdagens rettsmøte ble det vist bilder på TV av Komosjkyj som blir ledet bort av vakter.

Kolomojskyjs advokater sier at han vil anke varetektsfengslingen og sår tvil om hvorvidt den er lovlig, men legger til at Kolomojskyj ikke vil betale kausjon for å bli løslatt.

I sin daglige videotale refererte Zelenskyj til utviklingen. Han takket rettsvesenet for å agere resolutt for å stille folk for retten.

– Det er ikke tvil om at det er slutt på flere tiår med «business as usual» for dem som plyndret Ukraina og satte seg selv over loven og alle regler. Loven må virke, sa Zelenskyj.

Senere samme dag kom meldingen om at han var varetektsfengslet i to måneder, med et kausjonskrav tilsvarende over 140 millioner norske kroner.

Forretningsmannen har vært underlagt amerikanske sanksjoner siden 2021. Han anses av mange for å være del av en klasse oligarker som skaffet seg kontroll over store industriverdier etter Sovjetunionens kollaps i 1991.