Menu
Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal er i Tsjekkias hovedstad Praha tirsdag for å diskutere militærstøtte til kampen mot Russlands invasjon. Foto: Brendan Smialowski / AP / NTB

Ukrainas statsminister i Praha for å sanke støtte

Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal møter tirsdag EU-ledere i Praha for å diskutere mulighetene for økt militærstøtte, ifølge Tsjekkias statsminister.

Av NTB | 28.05.2024 11:03:23

Politikk: De første leveransene av ammunisjon, anskaffet gjennom et tsjekkisk-ledet initiativ, er også ventet å nå Ukraina i juni, bekrefter Tsjekkias statsminister Petr Fiala i forkant av møtet.

Den første leveransen er på 180.000 artillerigranater.

Det tsjekkiske initiativet går ut på å skaffe rundt 800.000 sårt tiltrengte artillerigranater til Ukraina. Det baserer seg imidlertid på leveranser fra land utenfor Europa, og koordinasjonsproblemer har dermed ført til forsinkelser.

Pavel har sagt at den offentlige kunngjøringen av initiativet kan ha ført til utfordringer.

– På den ene siden var det nødvendig å offentliggjøre initiativet for å få støtte fra andre land, men på den andre siden avslørte vi også kortene våre, som Russland nå selvsagt utnytter. Dette er også grunnen til at satsingen ikke har gått så raskt som ønsket, sa han, ifølge Aftenposten.

Norge har også sluttet seg til det tsjekkiske initiativet og lovet 1,6 milliarder kroner for å få fortgang i ammunisjon til Ukraina.

(©NTB)