Menu
Ukrainas førstedame Olena Zelenska talte til Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos tirsdag. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

Ukrainas førstedame ba Davos-eliten forestille seg krigens grusomheter

Ukrainas førstedame Olena Zelenska oppfordret deltakerne på Verdens økonomiske forum til å se krigen gjennom nye øyne – og til å bruke innflytelsen sin bedre.

Av NTB | 17.01.2023 15:16:54

Politikk: – Dere er alle forent av det faktum at dere er veldig innflytelsesrike. Men ikke alle av dere bruker denne innflytelsen, eller så bruker dere den noen ganger til å sørge for mer splittelse, sa Zelenska i sin tale i Davos tirsdag.

Fra scenen fortalte hun hvordan den russiske invasjonen av Ukraina har traumatisert familier over hele landet. Hun ba verdenslederne og finanstoppene som var til stede, om å prøve å se krigen fra perspektivet til dem som har fått livene sine kastet ut i kaos.

– Vi står overfor kollapsen av verden slik vi kjenner den, sa Zelenska og argumenterte med at Russlands president Vladimir Putin truer med å overtre grenser i også andre land.

– Vi er alle overbevist om at det ikke finnes et globalt problem som menneskeheten ikke kan løse. Dette er viktigere enn noensinne, fortsatte hun.