Menu
Ukrainsk ild mot russiske stillinger ved frontlinjen utenfor Bakhmut. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB

Ukraina vil ikke gi opp kampen om Bakhmut

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og hans nærmeste militære rådgivere har besluttet å fortsette den blodige kampen om Bakhmut øst i landet.

Av NTB | 14.03.2023 15:14:10

Politikk: Avgjørelsen ble tatt tirsdag til tross for advarsler om at store tap kan gjøre det vanskelig å iverksette en planlagt motoffensiv mot russiske styrker.

– Etter å ha vurdert forsvarsoperasjonen ved Bakhmut, har alle medlemmene gitt uttrykk for en felles holdning om å fortsette å fastholde og forsvare Bakhmut by, heter det en uttalelse fra Zelenskyjs kontor tirsdag.

Samme dag opplyste ukrainske soldater at det stadig kommer flere russiske soldater til fronten i Øst-Ukraina.

Han sier at russerne rykker fram med lag på tre til fire soldater, som erstattes av nye lag så fort de blir drept.

– Om natten angriper de alltid til fots, og vi sitter og ser gjennom våre nattkikkerter og skyter dem, sier han.

– Det er veldig vanskelig i øst, veldig smertefullt. Vi må ødelegge fiendens militære slagkraft. Og vi kommer til å ødelegge den, sa han.

Russernes forsøk på å rykke fram andre steder langs frontlinjen har mislyktes. Det virker derfor som om de er fast bestemt på å sikre seg Bakhmut, en mellomstor by som nå stort sett ligger i ruiner.

Hvis de greier å ta kontroll over byen, vil det være den første russiske seieren siden midten av 2022.

Soldater har gravd skyttergraver på hver sin side av frontlinjen, og kampene har etter alt å dømme krevd tusenliv av soldater livet.

Bakhmut er nå nesten helt omringet av russiske styrker, og ukrainske generaler forsvarer det pågående forsvaret av byen med at de dreper nok russiske soldater til at det er verdt det.

Tanken er at de påfører russerne såpass store tap at det svekker Russlands evne til å rykke lenger vestover og innta større deler av fylket Donetsk.

– De presser veldig hardt. De avfyrer rakettdrevne granater mot oss, sier Oleksandr, en 50 år gammel ukrainsk kommandant ved frontlinjen i Kreminna nord for Bakhmut.

I en videotale natt til tirsdag sa Zelenskyj at «framtiden blir avgjort» i kampene øst i Ukraina, blant annet ved Bakhmut.

Kampen om byen har pågått i månedsvis og er det største og blodigste bakkeslaget så langt i krigen.