Menu
Stabssjefen til Ukrainas president, Andrij Jermak, i samtale med USAs sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan. Jermak appeller til Nato-landene om å la Ukraina bruke vestlige våpen på russisk territorium. Foto: AP / NTB

Ukraina vil ha F-16 uten restriksjoner

Ukraina appellerer til vestlige land om å oppheve restriksjoner på vestlige våpen så de kan brukes mot mål inne i Russland. Deriblant F-16 jagerfly.

Av NTB | 11.07.2024 17:03:12

Krig og konflikter: Ifølge stabssjefen til Ukrainas president, Andrij Jermak, vil det bli en «game changer» om restriksjonene oppheves.

– Det er umulig å bekjempe en fiende som ikke har slike restriksjoner. De kan angripe sivile, barnesykehus og skoler, sa Jermak på et sidearrangement på Nato-toppmøtet i Washington torsdag ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Han trekker særlig fram F-16-flyene som er på vei fra blant annet Norge. Også Danmark og Nederland har lovet slike jagerfly.

– Våre partnere må fjerne alle restriksjoner på bruken av slike våpen slik at vi også kan bruke dem på russisk territorium, sier Jermak, som appellerer til Nato-landene om raskt å fatte en slik beslutning.

– Ukraina har rett til å forsvare seg, og når de blir angrepet fra inne i Russland, så har de også rett til å forsvare seg mot det på en måte som hindrer at de blir angrepet. Ukraina må kunne forsvare seg effektivt, og vi kan ikke teoretisk på papiret formulere oss slik at det blir umulig, slo Støre onsdag fast overfor NTB.

USA har derimot en mer restriktiv holdning. I mai fikk Ukraina en begrenset adgang til å bruke amerikanske våpen mot russiske stillinger på russisk side av grensa ved Kharkiv.

Men å la Ukraina angripe militære mål langt inne i Russland med amerikanske missiler er fortsatt en rød linje for USA, ifølge Politico.

Torsdag ble det kjent at Norge sammen med Tyskland skal donere et komplett IRIS-T luftvernbatteri til Ukraina i løpet av høsten. Norge bidrar med 1 milliard kroner.

Tidligere denne uken presenterte regjeringen en milliardavtale som gjør at Nammo kan tidoble produksjonen av moderne artillerigranater og doble produksjonen av annen artilleriammunisjon og rakettmotorer.

I tillegg har International Fund for Ukraine (IFU) nylig inngått en avtale om kjøp av artilleriammunisjon til Ukraina for inntil 300 millioner britiske pund. Norge har bidratt med 1,8 milliarder kroner til IFU siden 2022.

Midlene tas fra Nansen-programmet.

Onsdag ble det kjent at Norge sender seks F-16-fly til Ukraina. Men Norge har ikke lagt noen restriksjoner på bruken, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

På Nato-toppmøtet er det lagt store nye våpenløfter til Ukraina på bordet, blant annet betydelige forsterkninger på det Ukraina etterspør aller mest: luftvern og ammunisjon.

(©NTB)