Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på toppmøtet om fred i Ukraina i Sveits. Foto: Michael Buholzer / Keystone / AP / NTB

Ukraina-toppmøtet i Sveits: Dialog nødvendig for å oppnå fred

Behovet for dialog og Ukrainas «territorielle integritet» understrekes i slutterklæringen fra Ukraina-toppmøtet i Sveits. Flere store ikke-vestlige land ønsket ikke å undertegne den.

Av NTB | 16.06.2024 15:13:07

Krig og konflikter: – Vi mener at involvering av alle parter og dialog mellom dem er nødvendig for å oppnå fred, står det i erklæringen som ble presentert søndag.

Videre understrekes det at «den territorielle integriteten til alle stater, inkludert Ukraina», må respekteres.

Til sammen har over 90 land deltatt på toppmøtet i Sveits. Norge har vært representert med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Alle landene har imidlertid ikke undertegnet slutterklæringen. India, Sør-Afrika, Saudi-Arabia, Indonesia, Thailand, Mexico og De forente arabiske emirater har ikke signert den, ifølge opplysninger fra sveitsiske myndigheter.

Brasil, som har vært til stede på toppmøtet som observatør, skal heller ikke ha undertegnet erklæringen. Av landene på fredstoppmøtet har 80 stilt seg bak den, ifølge nyhetsbyrået AP.

Tidligere søndag sa Østerrike statsminister Karl Nehammer at det ikke var sikkert alle landene på møtet ville signere erklæringen. Han forklarte dette med spørsmål knyttet til ordlyden i formuleringene.

(©NTB)