Menu
En innbygger løper forbi et brennende hus som ble truffet av russisk artilleriild i Kherson fredag. Foto: LIBKOS / AP / NTB

Ukraina: Russland fortsetter angrep etter å ha kunngjort våpenhvile

Russiske styrker angrep byen Kramatorsk øst i Ukraina etter at en ensidig våpenhvile skulle ha trådt i kraft, ifølge Ukraina. Russland anklager samtidig Ukraina for angrep.

Av NTB | 06.01.2023 12:34:59

Kriminalitet og rettsvesen: – Okkupantene rammet byen med raketter to ganger, skriver regjeringsrådgiver Kyrylo Tymosjenko i sosiale medier. En boligblokk er truffet, men ingen skal være drept, ifølge Tymosjenko.

Reuters skriver at 14 leiligheter ble skadd i angrepet mot Kramatorsk, men at det faktisk fant sted før den ensidige våpenhvilen trådte i kraft.

Samtidig hevder Russland at ukrainske styrker bomber russisk-befolkede områder og militære stillinger, trass i at russiske styrker angivelig overholder våpenhvilen.

Russisk TV meldte at våpenhvilen trådte i kraft klokka 12 Moskva-tid, som tilsvarer klokka 10 i Norge. Meldingene fra AFP kom rundt halvannen time senere.

Også Kherson skal være rammet av angrep fredag. En redningsarbeider ble drept og fire andre såret da en brannstasjon ble rammet, ifølge regionens guvernør.

Det er imidlertid uklart om dette skjedde før eller etter Russland oppga at våpenhvilen trådte i kraft, og informasjonen er ikke verifisert av uavhengige kilder.

– Det var minst fire eksplosjoner. De snakker om en våpenhvile. Dette er de vi er i krig mot, sa Tymosjenko.

Russland ønsker å bruke en våpenhvile som dekke for å stoppe ukrainsk fremrykning i Donbas og bringe inn mer utstyr, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj torsdag.

– Krigen tar slutt når russiske soldater forlater Ukraina eller kastes ut, sa Zelenskyj.

Ordren kom etter at den russiske ortodokse kirkes øverste leder, patriark Kirill, tok til orde for våpenhvilen.

Der arrangerte frivillige en julefeiring mindre enn en time etter at våpenhvilen skulle trå i kraft. Mandariner, epler og kjeks ble delt ut.

Gatene i byen, som i stor grad er bombet i stykker, var tomme med unntak for militærkjøretøyer. Angrepene var mildere enn de siste dagene, ifølge AFP.

Politibetjent Pavlo Diatsjenko sier til nyhetsbyrået at han tviler på at den angivelige våpenhvilen ville hatt mye å si for sivilbefolkningen, også om den ble etterlevd.

– Hva kan en høytid bety for dem, spurte han med henvisning til de russiske styrkene.

– De bomber hver dag og natt, og nesten hver dag blir folk drept, sa Diatsjenko.

Journalister fra nyhetsbyrået AFP meldte fredag at de hørte artilleriild både inn og ut av byen Bakhmut, også det etter at den russiske våpenhvilen skulle trådt i kraft.

Den angivelige våpenhvilen har fra ukrainsk hold blitt avvist som russisk propaganda.

Russlands president Vladimir Putin ga torsdag forsvarsdepartementet ordre om våpenhvile i halvannet døgn fra fredag formiddag, i forbindelse med feiringen av den ortodokse julen.

I Bakhmut samlet flere titalls seg i en bygning som brukes som base for utdeling av nødhjelp.