Menu
USA har lovet Ukraina fly av typen F-16, men de vil tidligst kunne tas i bruk neste år og vil ifølge Washington og vil ifølge Washington neppe endre krigens gang. Foto: DPA / AP / NTB.

Ukraina må vente på F-16-fly

Ukraina vil først neste år kunne ta i bruk de lovede F-16-flyene, og USA tror ikke at de kommer til å endre krigens gang.

Av NTB | 22.07.2023 08:23:08

Politikk: USA håper at flyene kan være på plass i Ukraina innen utgangen av året, sier en talsmann for president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsråd til Fox News.

– Men det er ikke vår vurdering at F-16-fly alene vil være nok til å snu utviklingen, sier John Kirby.

Elleve land har sagt seg villig til å trene ukrainske flygere i å bruke F-16, blant dem Norge.

– Treningen bør kunne starte i løpet av august, kanskje i begynnelsen av september, sa Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba denne uka.

Han håper at det ukrainske flyvåpenet vil kunne ta i bruk F-16-fly i løpet av første kvartal neste år.

USAs og de øvrige Nato-landenes lagre av våpen og ammunisjon er imidlertid i ferd med å tømmes, opplyste forsvarskilder til CNN denne uka.

– Natos lagre er fryktelig mye lavere enn det de bør være. Og det kommer nok ikke til å bli bedre – i alle fall ikke på kort sikt, medga den amerikanske generalen James Hecker nylig.

USA har beredskapslagre av våpen og ammunisjon flere steder i verden, men Pentagon er ikke villig til å forsyne Ukraina fra disse.

Nasjonalforsamlingen i Sofia vedtok med 148 mot 52 stemmer et forslag fra regjeringen, om å sendte 100 pansrede personellkjøretøy fra sovjettiden til Kyiv.

– Bulgaria har ikke lenger behov for dette utstyret, og det kan komme til god nytte for Ukraina i kampen for å opprettholde landets uavhengighet og territoriale integritet etter Russlands urettmessige og uprovoserte aggresjon, heter det i nasjonalforsamlingens vedtak.

Bulgarias president Rumen Radev hevdet på sin side nylig at Ukraina hadde seg selv å takke for den russiske invasjonen og at våpenforsendelser til Kyiv bare vil bidra til å forlenge krigen.

– Ukraina trenger også artilleri, ammunisjon, luftforsvar og stridsvogner, understreker Kirby.

Nato-landet Bulgaria gjorde imidlertid helomvending lørdag, etter lenge å ha nektet å sende tungt militært utstyr til Ukraina.