Menu
Viktoriia Litvinova, Ukrainas viseriksadvokat, snakker med pressen i Kyiv onsdag, i forbindelse med lanseringen av det nasjonale registeret over overgrep begått av russiske soldater mot ukrainske menn og kvinner. Foto: Derek Gatopoulos / AP / NTB

Ukraina lager nasjonalt overgrepsregister

Ukrainske myndigheter har laget et nasjonalt register som skal dokumentere seksuelle overgrep som russiske soldater anklages for å ha begått mot ukrainere.

Av NTB | 19.06.2024 16:43:13

Politikk: Viseriksadvokat Viktoriia Litvinova opplyser onsdag at registeret ble etablert som følge av et pilotprosjekt, som allerede har ført til at fem personer er dømt for overgrep in absentia.

– Vi pleide selv å besøke områdene der overgrepene fant sted. Men nå oppsøker personer som har opplevd seksuelle overgrep, oss, sier hun.

Ifølge Litvinova er det registrert 303 saker med krigsrelatert seksuell vold siden Russland gikk til full krig mot Ukraina i 2022. I 112 av sakene er ofrene menn, mens 191 saker har kvinnelige ofre. Noen av ofrene er blitt utsatt for overgrep flere ganger, ifølge viseriksadvokaten.

Registeret skal i framtiden brukes til å kreve at Russland betaler erstatning til ofrene.