Menu
Vann strømmer over den kollapsede Kakhovka-demningen i Ukraina. Den ukrainske sikkerhetstjenesten sier de sitter på et opptak av en telefonsamtale som beviser at russiske soldater sprengte demningen. Foto: AP / NTB

Ukraina hevder telefonsamtale beviser at Russland sprengte demning

Ukrainas sikkerhetstjeneste sier de har fanget opp en telefonsamtale som beviser at russiske styrker sprengte Kakhovka-demningen.

Av NTB | 09.06.2023 10:19:01

Politikk: På meldingstjenesten Telegram har sikkerhetstjenesten lagt ut et utdrag på halvannet minutt fra den påståtte samtalen.

– Det var ikke ukrainerne. Det var vår sabotasjegruppe, sier en av mennene på opptaket.

– De ville skremme folk med den demningen. Men det gikk ikke etter planen, og de gjorde mer enn de hadde planlagt, fortsetter stemmen.

Den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU beskriver ham som en russisk soldat, men har ikke kommet med nærmere opplysninger om samtalen eller hvem som er med i den.

SBU sier de etterforsker saken som krigsforbrytelse og økologisk masseødeleggelse.

– Okkupantene ville utpresse Ukraina ved å sprenge demningen og utløse en menneskeskapt katastrofe sør i landet, sier SBU i en uttalelse.

Ødeleggelsen av Kakhovka-demningen tirsdag har ført til store oversvømmelser i Kherson-regionen sør i landet. Det har også ført til synkende vannstand på oversiden av det oppdemmede reservoaret, blant annet ved atomkraftverket i Zaporizjzja.

Russland og russiskutnevnte tjenestemenn i de okkuperte områdene har beskyldt Ukraina for å ha ødelagt demningen.

(©NTB)