Menu
En kommandør som går under navnet «Fedia» snakker med soldater nær fronten i Donetsk den 16. september. Foto: Alex Babenko / AP / NTB

Ukraina hevder å ha tatt kontroll over by sør for Bakhmut

Ukrainske myndigheter sier de har gjenerobret Klisjtsjiivka, en taktisk viktig landsby sør for Bakhmut i øst.

Av NTB | 17.09.2023 14:12:07

Krig og konflikter: – Klisjtsjiivka er ryddet for russere, sier Oleksandr Syrskyj, som leder det ukrainske militærets bakkestyrker, i sosiale medier søndag kveld.

Områdene ukrainerne gjenerobrer, er lagt fullstendig i ruiner.

– I dag vil jeg særlig hilse til soldatene som steg for steg tar tilbake det som tilhører Ukraina, nemlig Bakhmut-området, sa president Volodymyr Zelenskyj i sin daglige tale.

Det har kostet dyrt. Motoffensiven som begynte i sommer, har gått tregere enn Ukraina håpet på, og snart kommer nok en vinter med krig i Ukraina.

Zelenskyjs stabssjef Andrij Jermak takket soldatene for å ha tatt tilbake byen. Området har vært åsted for noen av de blodigste kampene i krigen.

Bilder viser ukrainske soldater som tar seg fram i utbombede områder hvor russiske soldater ligger døde.

– To kvadratkilometer er frigjort i Bakhmut-området, sa Maljar i sosiale medier mandag.

Russiske invasjonsstyrker erobret Klisjtsjiivka i januar. Landsbyen hadde flere hundre innbyggere før Russland invaderte nabolandet i februar 2022. Nå er den lagt i grus.

Maljar hevder også at styrker har gjenerobret over fem kvadratkilometer i sør.

To personer ble drept og sju såret i den sørlige Kherson-regionen i angrepene, ifølge guvernør Oleksandr Prokudin i Kherson. En av dem var en 72 år gammel mann i regionhovedstaden, der også en person ble såret, ifølge guvernøren. Den andre som døde, var en kvinne i by i nærheten, ifølge ham.

Fire ble såret i landsbyen Beryslav, der artilleri traff et busstopp, ifølge Prokudin.

Det skal også ha blitt skutt 17 krysserraketter mot landet. Alle rakettene ble ødelagt over Dnipropetrovsk-, Poltava- og Khmelnytskyj-regionene, ifølge ukrainske myndigheter.

Fredag uttalte imidlertid det ukrainske forsvaret i sin morgenrapport at kampene i byen var over og at Avdrijvka var under ukrainsk kontroll.

Mandag kunngjorde Ukraina at Maljar og fem andre viseministre får sparken, ifølge Reuters. Den ukrainske regjeringen oppga da ingen grunn til at de blir avskjediget.

Avtroppende viseforsvarsminister Hanna Maljar har delt en video av ukrainske styrker som viser ødelagte bygninger og lyden av pågående kamper i bakgrunnen.

Mens ukrainske styrker sakte kjemper seg fram, fortsetter Russland med sine nattlige bombardementer. Natt til mandag skal Russland ha angrepet mål sør i landet med 24 droner. 18 ble skutt ned, ifølge landets luftforsvar.

Torsdag sa Maljar at styrker hadde erobret Avdrijvka ved Bakhmut, men gikk senere tilbake på dette etter kraftige reaksjoner fra soldater ved fronten. De slo fast at dette ikke stemte og at det fortsatt pågikk kamper på stedet, og anklaget Maljar for å sette livene deres i fare med utspillet.

Flere nyheter: