Menu
USA ga fredag tommelen opp til overføring av danske og nederlandske F-16-fly til Ukraina når opplæringen av de ukrainske pilotene er fullført. På bilde er noen av Norges F-16-fly, før de ble byttet ut med de nyere F-35-kampflyene. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ukraina gleder seg over USAs F-16-beslutning

USAs ja til overlevering av danske og nederlandske F-16-fly til Ukraina når de ukrainske pilotene er opplært, mottas som en «svært god nyhet» i Kyiv.

Av NTB | 18.08.2023 22:14:43

Politikk: – Veldig gode nyheter fra våre venner i USA, sier Ukrainas utenriksminister Oleksij Reznikov i sosiale medier fredag kveld.

Tidligere på dagen bekreftet USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan at «opplæringen av ukrainske piloter vil bli fulgt av overføring av kampfly».

Tidligere på dagen gjentok Danmarks forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen sitt budskap om at «en donasjon er et naturlig neste skritt etter opplæringen».

– Vi drøfter dette med nære allierte, og jeg forventer at vi snart kan være mer konkrete, sa han basert på positive signaler fra USA før Sullivans bekreftelse.

USAs president Joe Biden ga i mai grønt lys til å lære opp ukrainske piloter til å fly F-16, men så sent som torsdag sa Ukrainas flyvåpen at de hadde gitt opp håpet om å få dem i år.