Menu
Låneetterspørselen fra husholdninger og foretak var omtrent uendret i første kvartal, viser tall fra Norges Bank. Foto: Erlend Aas / NTB

Uendret etterspørsel etter lån i første kvartal

Låneetterspørselen fra husholdninger og foretak var omtrent uendret i første kvartal. Det viser tall fra Norges Bank.

Av NTB | 27.04.2023 14:24:32

Økonomi og næringsliv: For andre kvartal venter bankene litt lavere etterspørsel fra foretak, mens for husholdninger ventes det at etterspørselen vil være om lag uendret i andre kvartal, viser Norges Banks kvartalsvise utlånsundersøkelse blant bankene.

Ifølge Norges Bank rapporterte bankene at etterspørselen etter lån med pant i bolig var om lag uendret i årets første kvartal sammenlignet med kvartalet før. De venter at etterspørselen vil være om lag uendret i andre kvartal. Etterspørselen etter fastrentelån var også om lag uendret.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank, sier dette er en uvanlig lav utlånsvekst for folk flest, og at låneveksten faller for bedriftene.

– Det betyr i realiteten at rentehoppene til Norges Bank virker etter hensikten. Altså at det er avdemping i både bedrifters og folks investeringer og forbruk. Utflating i boligprisene demper også utlånsveksten. Isolert sett er dette gode nyheter for få ned inflasjonen og derfor også renta, sier Knudsen.

(©NTB)

Flere nyheter: