Menu
Illustrasjonsbilde Uefa. Foto: Jean-Christophe Bott / Keystone via AP / NTB.

Uefa snur i Russland-saken: – Var helt feil

Som følge av massiv kritikk velger Uefa likevel ikke å åpne for russiske U17-landslag i sine konkurranser.

Av NTB | 10.10.2023 15:43:00

Politikk: Det ble kjent etter tirsdagens styremøte i Det europeiske fotballforbundet (Uefa). Sky Sports, New York Times og AP var blant mediene som fikk det opplyst.

Ifølge internasjonale medier dropper Uefa de omstridte planene om å innlemme de russiske U17-lagene fordi den massive motstanden gjør det umulig å iverksette forslaget på en fornuftig måte.

– Jeg er glad for at Uefa-styret nå snur og opprettholder utestengelsen av russiske lag fra europeiske U17-mesterskap. Norge var blant tolv Uefa-land som sa tydelig ifra om at det er helt uaktuelt for norske lag å spille mot russiske ungdomslag så lenge de brutale krigshandlingene i Ukraina pågår, sier Norges fotballpresident Lise Klaveness i en uttalelse på fotball.no.

Hun legger til:

– Jeg har snakket med flere titalls kollegaer i Europa de siste dagene. Jeg tolker dagens snuoperasjon som en erkjennelse av at tidspunktet for å innlemme russiske lag igjen var helt feil.

I slutten av september åpnet Uefa for å slippe inn russiske U17-landslag, som har vært utelukket fra konkurranser siden Russlands invasjon av Ukraina. Forutsetningen var at kamper med russiske lag skulle spilles uten Russlands flagg, nasjonalsang eller landslagsdrakt og ikke på russisk jord.

Alle planene er imidlertid skrinlagt etter at en rekke medlemsland truet med å boikotte kamper mot russiske lag.

Dette får trolig også konsekvenser for Det internasjonale fotballforbundets (Fifa) avgjørelse om å slippe til russiske ungdomslag i U17-sluttspill på både herre- og kvinnesiden. De måtte nemlig ha kvalifisert seg via Uefas kvalifisering.

(©NTB)