Menu
Aleksander Ceferin har uttalt seg om Rubiales-saken. Foto: Daniel Cole / AP / NTB

Uefa-presidenten om straffeforfølgelse av Rubiales etter VM-kysset: – Fullstendig ulogisk

Uefa-president Aleksander Ceferin sier det virker helt ulogisk at VM-kysset til Spanias tidligere fotballpresident Luis Rubiales er en kriminell handling.

Av NTB | 18.09.2023 18:43:06

Sport: En nasjonal domstol i Spania har iverksatt etterforskning av det mye omtalte kysset i kjølvannet av VM-finalen i Australia for en tid tilbake. Påtalemyndigheten i landet ønsker Rubiales straffeforfulgt for seksuelt overgrep og tvang.

Rubiales, som har gått som fotballpresident, avviste sist fredag anklagene da han møtte til høring i retten. Fotballtoppen ble i påvente av den videre saksgangen ilagt et besøksforbud som forbyr ham å være innenfor 200 meters radius av spilleren han kysset etter finalekampen, Jennifer Hermoso.

Ved siden av å være spansk fotballpresident har Rubiales også vært visepresident i Uefa. Det europeiske forbundets president, Aleksander Ceferin, sier i et intervju publisert i hjemlandet Slovenia mandag at «det Rubiales gjorde var upassende og ikke forståelig».

– Men da jeg leste at det ble ansett som en kriminell handling – virket det for meg som advokat fullstendig ulogisk, sier Ceferin til mediet N1.

Sloveneren var forsvarsadvokat før han ble valgt til Uefa-president i 2016.

Uefa-sjefen hevder at han i samtaler med Rubiales ba han om å trekke seg fra sine verv. Det endte spanjolen også opp med å gjøre etter å ha stått i stormen lenge.

– Det er dere journalister som gitt denne historien det nivået av viktighet den har fått, gjennom mediene, sier Ceferin til N1.

Uefa-sjefen legger til at det har vært holdt samtaler om en atferdskodeks som skal sette klarere grenser for akseptabel oppførsel i kvinnefotballen. Han forventer også at Uefa vil finne plass til flere kvinner i organisasjonen.

Det er ikke kjent når Jennifer Hermoso skal avgi sin forklaring i saken.

Den delen av anklagene som omhandler tvang, handler om at Rubiales beskyldes for å i etterkant ha presset Hermoso til å kommunisere ut at VM-kysset skjedde med samtykke. Det framgikk av en offisiell uttalelse fra forbundet etter VM-finalen.

Senere har spilleren avvist at hun hadde gitt sitt samtykke.

I henhold til en ny lov om seksuelle lovbrudd som ble vedtatt i fjor, kan Rubiales straffes med alt fra bøter til fengsel i opptil fire år dersom han blir dømt.

Intervjuet med N1 er andre gang Ceferin uttaler seg offentlige om VM-kysset og rabalderet det har skapt. Første gang var ti dager etter VM-finalen, da han uttalte til den franske avisen L’Equipe at oppførselen til Rubiales var upassende og at Uefa må gjøre mer for kvinnelige spillere.

Det er dommeren Francisco de Jorge som har ansvaret for Rubiales-etterforskningen som så sent som sist mandag ble innledet av en nasjonal domstol i Spania.

(©NTB)