Menu
En tyskprodusert stridsvogn av typen Leopard 2A6 tank vises fram på en utstilling i Moskva i mai. Den ble truffet og tatt av russiske styrker i Ukraina. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB

Tysk våpeneksport fortsetter å øke

Tysk våpeneksport har nådd et nytt rekordnivå for andre år på rad – for det meste grunnet eksport til Ukraina, men også til Saudi-Arabia.

Av NTB | 30.06.2024 08:53:13

Økonomi og næringsliv: Mellom 1. januar og 18. juni godkjente den tyske regjeringen våpeneksport for minst 7,48 milliarder euro – tilsvarende over 85 milliarder kroner. Det er en 30 prosents økning fra første halvår i fjor.

Opplysningene er gitt av regjeringen som svar på et spørsmål fra parlamentarikeren Sevim Dağdelen fra partiet «Forbundet Sahra Wagenknecht – fornuft og rettferdighet». Wagenknecht forlot i fjor venstrepartiet Die Linke og tok med seg flere parlamentarikere over til sitt nye parti.

Om lag 56 prosent av eksporten er til Ukraina og skal brukes i landets kamp mot Russland.

Samtidig er Saudi-Arabia i år tilbake blant de fem landene som importerer mest våpen fra Tyskland. I forbindelse med drapet på journalisten Jamal Khashoggi på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i 2018, og også på grunn av Saudi-Arabias krigføring i Jemen, stanset Tyskland våpeneksporten til Saudi-Arabia. Men den er siden blitt gradvis gjenopptatt.

Ifølge næringsdepartementet i Berlin har Tyskland gitt grønt lys for våpeneksport for i alt 132,48 millioner euro (1,5 milliarder kroner) til Saudi-Arabia så langt i år. Departementet understreker at eksporten kun er knyttet til prosjekter der Tyskland samarbeider med enten EU eller Nato.

(©NTB)

Flere nyheter: