Menu
17. mars sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at landet er klare til å slippe Finland inn i Nato, men ikke Sverige. Avstemningen i den tyrkiske nasjonalforsamlingen er planlagt klokka 13 norsk tid. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB

Tyrkia planlegger avstemning om Finlands Nato-søknad torsdag

Den tyrkiske nasjonalforsamlingen skal etter planen stemme over den finske Nato-søknaden torsdag, melder AFP.

Av NTB | 30.03.2023 10:44:04

Politikk: Avstemningen er planlagt klokka 13 norsk tid. Finland fikk mandag ja fra Ungarn. Dermed gjenstår kun tyrkisk godkjenning før landet kan tre inn i Nato som forsvarsalliansens 31. medlem.

17. mars sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at regjeringen er klare til å slippe inn Finland, men ikke Sverige. Også den tyrkiske opposisjonen støtter finsk Nato-medlemskap.

Finland og Sverige snudde i Nato-spørsmålet etter Russlands invasjon av Ukraina i februar i fjor. De to landenes søknader ble akseptert under Nato-toppmøtet i Madrid i juni og har siden i tur og orden blitt ratifisert av medlemslandenes nasjonalforsamlinger.

Prosessen har kun møtt motbør i Ungarn og Tyrkia. Erdogan har sagt at et Nato-ja til Sverige avhenger av hvilke tiltak landet gjennomfører, etter at Tyrkia krevde utlevering av en rekke personer med tilknytning til kurdiske organisasjoner og Gülen-bevegelsen.

En talsmann for Ungarns statsminister Viktor Orban ba onsdag Sverige om å «skvære opp» og ta stilling til «en mengde klager» for at nasjonalforsamlingen skal ratifisere Nato-søknaden.

Sverige håper fortsatt å bli med i alliansen i tide til Nato-toppmøte i Vilnius i juli. Eksperter tror at Tyrkia først vil ta stilling til søknaden etter valget i mai.

(©NTB)

Flere nyheter: