Menu
Eksperter frykter at det kan bli et stort vulkanutbrudd ved Mayon-vulkanen på Filippinene i nærmeste framtid. Nå har myndighetene satt i gang en storstilt evakuering i området. Foto: John Michael Magdasoc / AP / NTB

Tusenvis evakuert på Filippinene av frykt for vulkanutbrudd

Hjelpemannskaper har begynt evakueringen av rundt 10.000 mennesker som bor nær Filippinenes mest aktive vulkan. Eksperter tror et stort utbrudd er på gang.

Av NTB | 09.06.2023 09:39:01

Ulykker og naturkatastrofer: Mayon-vulkanen i den østlige provinsen Albay har slynget ut varm aske og lava de siste dagene, ifølge Filippinenes institutt for vulkanologi og seismologi (Phivolcs).

Mayon er nå på beredskapsnivå 3, noe som betyr at det er mye magma ved krateret og relativt høy risiko for et vulkanutbrudd de neste ukene eller dagene, advarer instituttet.

Ifølge lokale myndigheter må rundt 10.000 mennesker evakueres fra faresonen.

– Vi vil ikke ha noen ulykker eller dødsfall, så jeg håper vi klarer å evakuere alle til tryggere områder, sa Albay-guvernør Edcel Greco Lagman på et krisemøte torsdag.

Taal-vulkanen nær hovedstaden Manila har også vist tegn på uro, og den siste uken har vulkanen spydd ut damp opptil 3.000 meter over hovedkrateret.

Dette har ført til at røykblandet tåke har lagt seg over store områder i Batangas-provinsen, like sør for Manila, og innbyggere er bedt om å bruke munnbind for å beskytte seg selv mot farlige utslipp.

Phivolcs advarer om at aktiviteten ved vulkanene kan generere sur nedbør og vulkanske gassutslipp som kan skade avlinger og metalltak på hus og bygninger.

(©NTB)

Flere nyheter: