Menu
Tsjekkia vil ikke ha russiske deltakere i Paris-OL. Foto: Thibault Camus / AP / NTB

Tsjekkia sier blankt nei til russisk OL-deltakelse

Tsjekkiske myndigheter og landets OL-komité tar avstand fra IOC-signalene om at russiske og belarusiske utøvere kan få delta i Paris-OL under nøytralt flagg.

Av NTB | 06.02.2023 18:55:33

Sport: I slutten av januar åpnet Den internasjonale olympiske komité (IOC) for at russiske og belarusiske utøvere kan få delta i neste års sommerleker under særlige betingelser, deriblant at det må skje under nøytralt flagg. Det til tross for den pågående krigen i Ukraina.

Utspillet har skapt rabalder både i Norge og internasjonalt.

Amerikanske myndigheter har åpnet for å ta russerne og belaruserne tilbake i varmen, mens en rekke europeiske nasjoner har inntatt stikk motsatt ståsted. Tsjekkia føyer seg inn i rekken av de sistnevnte.

«Vi kan ikke se noen grunn til å endre de gjeldende sanksjonene», la den til.

Flere land, blant dem Ukraina og Estland, har varslet at det kan bli aktuelt å boikotte Paris-OL dersom IOC likevel konkluderer med at russere og belarusere får delta. Så langt vil ikke tsjekkerne gå.

«Vi vil naturligvis respektere viljen til hver enkelt utøver hvis de bestemmer seg for ikke å delta,» uttalte imidlertid OL-komiteen.

Tsjekkias statsminister Petr Fiala er på samme linje.

– Jeg kan egentlig ikke forestille meg at russiske og belarusiske idrettsutøvere konkurrerer i Paris i en tid da ukrainske idrettsutøvere dør mens de forsvarer landet sitt, sa han mandag.

– Under disse omstendighetene høres ikke deltakelse fra russiske idrettsutøvere i De olympiske leker ut som en god idé for meg, la Fiala til.

«Russiske og belarusiske idrettsutøvere kan ikke få konkurrere ved De olympiske leker,» uttalte den tsjekkiske OL-komiteen i en uttalelse mandag.

Polens sportsminister Kamil Bortniczuk sa i forrige uke at han forventet at 40 land vil stå samlet i kampen mot at russiske og belarusiske utøvere skal få delta.

(©NTB)

Flere nyheter: