Menu
Donald Trump holdt en tale i Georgia lørdag, dagen etter at han ble tiltalt i dokumentsaken. Foto: John Bazemore / AP / NTB

Trump trapper opp angrepene på justisdepartementet etter tiltalen

USAs tidligere president Donald Trump brukte den første offentlige opptredenen siden den alvorlige tiltalen ble gjort kjent til å angripe justisdepartementet.

Av NTB | 10.06.2023 22:58:53

Politikk: Uten å legge fram bevis hevdet han at det er snakk om en politisk motivert kampanje for å hindre ham i å bli valgt til president igjen.

I en tale under en republikansk partikongress i Georgia antydet Trump at president Joe Biden, som er demokrat, har trukket i trådene for å få ham tiltalt for å hindre valgkampen hans.

Det foreligger ingen bevis for å støtte Trumps påstander. Justisdepartementet understreker at beslutningene i deres etterforskninger gjøres uten tanke på partipolitikk. Biden har sagt at han ikke vil blande seg inn i etterforskningen av den tidligere presidenten.

– Denne ondskapsfulle rettsforfølgelsen er en parodi på rettferdighet, fortsatte han.

Som før omtalte han også saken som en «politisk heksejakt».

– De har satt i gang den ene heksejakten etter den andre for å prøve å stoppe bevegelsen vår og trosse viljen til det amerikanske folk, sa Trump.

– Til syvende og sist, er det ikke meg de er ute etter, de er ute etter dere, føyde han etter hvert til.

Tiltalen på 37 punkter omhandler angivelig ulovlig befatning med hemmeligstemplede dokumenter, og er juridisk sett langt alvorligere enn anklagene i andre personlige, politiske og økonomiske saker som er reist mot den tidligere presidenten.

I alt 31 av de 37 tiltalepunktene dreier seg om brudd på USAs spionasjelov. Trump anklages for å ha satt USAs nasjonale sikkerhet i fare ved å ha beholdt gradert forsvarsinformasjon, hindret etterforskningen, skjult dokumenter og gitt falsk forklaring.

Tiltalen er tatt ut av justisdepartementets spesialetterforsker Jack Smith. En del av tiltalepunktene har strafferammer på opptil 20 års fengsel.

En del jurister ser imidlertid annerledes på det, og mener saken mot den tidligere presidenten er sterk.

– Dette er en solid sak, sier Diana Florence, tidligere statsadvokat på Manhattan, til BBC.

– Her er årsaken: Den har alt. Det er videoopptak. Det er gjort opptak av samtaler. Det er underordnede som vitner, fortsetter hun.

Donald Trump skal etter planen møte i retten i Miami tirsdag.

– Den latterlige og grunnløse tiltalen mot meg fra Biden-administrasjonens departement for urett, som er gjort til et politisk våpen, vil bli husket som et av de mest forferdelige misbrukene av makt i vårt lands historie, sa Trump til lokale partifeller i Georgia.

Nyheten om tiltalen mot Trump setter scenen for en valgkamp uten like i amerikansk historie. Så langt leder Trump på meningsmålingene foran Republikanernes nominasjonsvalg.

En lang rekke ledende republikanske politikere har gått hardt ut mot påtalemyndighetens tiltale mot Trump. En gjenganger er Trumps eget argument om at tiltalen skal være politisk motivert.

(©NTB)

Flere nyheter: