Menu
Donald Trump langer ut mot amerikanske jøder som stemmer på Demokratene, noe rundt 70 prosent av dem tradisjonelt gjør. Foto: AP / NTB

Trump hardt ut mot amerikanske jøder som stemmer på Demokratene

Donald Trump anklager amerikanske jøder som stemmer på Demokratene for å hate egen religion og Israel. President Joe Biden svarer at Trump hater latinos.

Av NTB | 19.03.2024 23:27:38

Sosiale forhold: – Enhver jødisk person som stemmer på Demokratene hater religionen sin, de hater alt som har med Israel å gjøre og de bør skamme seg, sier Trump.

– Det demokratiske partiet hater Israel, sier Republikanernes presidentkandidat i et intervju med sin tidligere rådgiver Sebastian Gorka.

Rundt 70 prosent av amerikanske jøder stemmer vanligvis på Demokratenes kandidat i presidentvalg, noe som også var tilfelle da Trump vant valget i 2016 og da han ble slått av Joe Biden i 2020.

– Slike giftige og falske stereotypier som truer medborgere kan ikke rettferdiggjøres, sier en talsmann for president Joe Biden.

– Amerikanske jøder fortjener bedre enn disse forferdelig angrepene fra Trump, sier Alex Floyd.

En talsperson for Trumps valgkamporganisasjon avviser kritikken.

– Det demokratiske partiet har blitt fullstendig antiisraelsk, antisemittisk og pro-terrorister, sier Karoline Leavitt.

– Jeg mener, denne fyren forakter latinos, sa Biden til den spanskspråklige kringkasteren Univision i et intervju som ble sendt tirsdag.

Biden viste til Trumps gjentatte bruk av det presidenten kaller anti-immigrasjonsretorikk, og viste til at Trump skal ha beskrevet migranter som «forgiftning av landets blod», og til at Trump planlegger massedeportasjoner hvis han blir valgt.

– Latinos var uvurderlige i min seier i 2020 og de kommer til å bli uvurderlige nå igjen. Jeg jobber hardt for å gjøre meg fortjent til stemmene deres, sa Biden i intervjuet.

81-åringen har blant annet fokusert på økonomi og saker som abort og innvandring for å tiltrekke seg latino-stemmer. Bidens valgkampleder Julie Chávez Rodriguez sier at stemmer fra latino-miljøet i USA er viktig for å oppnå seier for Demokratene. Hun anklager Trump for å ha en agenda som hun kaller «anti-latino».

I 2020-valget fikk Biden to latino-stemmer for hver latino-stemme som Trump fikk. Men en rekke ferske meningsmålinger viser at dette skillet nå begynner å bli utvisket.

Uttalelsen har vakt protester både hos jødiske organisasjoner, Demokratene og borgerrettighetsorganisasjoner som Anti-Defamation League.

Demokratenes flertallsleder i Senatet, Chuck Schumer, kaller uttalelsen fra Trump hatefull. Det samme gjør en talsperson for Det demokratiske partis nasjonale komité.

President Joe Biden slo tilbake mot Trump under et valgkampbesøk i Nevada og Arizona tirsdag.

(©NTB)

Flere nyheter: