Menu
Kristian Blummenfelt får igjen russiske og belarusiske konkurrenter. Foto: Lise Åserud / NTB

Triathlonsporten åpner for russere og belarusere – vekker bekymring i Norge

Norges Triatlonforbund reagerer på at Det internasjonale triathlonforbundet har besluttet å ta russiske og belarusiske utøvere inn i varmen igjen som nøytrale.

Av NTB | 13.04.2023 15:54:21

Sport: Det internasjonale forbundet har fulgt anbefalingene fra IOC og opplyser torsdag at de lar russere og belarusere konkurrere under nøytralt flagg. Norges Triatlonforbund er blant dem som har jobbet for motsatt utfall.

– Vi er uenige i beslutningen. Vi har forsøkt å ha innflytelse på beslutningen, og har blant annet sendt en uttalelse sammen med flere andre land. Det er ganske mange land i Nord- og Øst-Europa som har oppfordret til en annen beslutning. Vi er også bekymret for dette med nøytrale utøvere og hva det innebærer, sier generalsekretær Gabrielle Bjørnstad-Northern til NTB.

– Dette er en problemstilling vi har jobbet med i lang tid. Vi presset også på i fjor høst for at russere og belarusere ikke skulle få delta på kongressen i Abu Dhabi. De reiste da hjem etter at vi oppnådde enighet, legger hun til.

– Vi har jobbet sammen med Storbritannia, Danmark, Island, Finland, Latvia, Litauen og Estland. I tillegg har Irland og Ukraina sendt egne uttalelser, og jeg tror også Slovakia har gjort det, sier hun.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) kom i slutten av forrige måned med anbefalinger om å slippe til russere og belarusere som nøytrale igjen. Forutsetningen er blant annet at de ikke har støttet krigshandlingene i Ukraina eller koblinger til det russiske militæret.

«Styret har gitt sin prinsipielle støtte til IOCs anbefaling om at utøvere med russisk og belarusisk pass kan returnere til internasjonale konkurranser, og dermed oppheves suspensjonen som har omfattet landenes deltakelse i World Triathlon-arrangementer siden starten på Russlands invasjon av Ukraina», uttaler Det internasjonale triathlonforbundet.

Nå har altså triathlonsporten tatt sin beslutning.

«I prinsippet støtter Det internasjonale triathlonforbundet arbeidet med å finne en vei slik at uavhengige nøytrale individuelle idrettsutøvere og ledere med russisk og belarusisk pass kan delta i idretten vår», skriver forbundet.

Videre heter det at man i samråd med blant andre IOC vil arbeide for å utvikle «de nødvendige og uavhengige vurderingsprosessene» for å planlegge at de aktuelle utøverne igjen kan delta i konkurranse.

Norges Triatlonforbund har ikke bestemt seg for om de vil holde norske utøvere tilbake fra internasjonale konkurranser der russere og belarusere deltar.

– Det har vi ikke tatt stilling til ennå. Vi skal ha et styremøte ganske snart.

Andre internasjonale særforbund som fekting, bordtennis, taekwondo og bryting har også signalisert at russiske og belarusiske utøvere skal tas inn i varmen igjen. Enkelte har nedsatt grupper for å se på hvordan nøytralitet skal defineres.

Det internasjonale rytterforbundet har på sin side gitt beskjed om at det på nåværende tidspunkt ikke er aktuelt å følge anbefalingen fra IOC.

Det internasjonale friidrettsforbundet varslet allerede i forkant av OL-toppenes siste melding at deres linje om å ikke tillate russisk og belarusisk deltakelse ligger fast.

Ifølge Bjørnstad-Northern er det minst ti nasjoner fra Europa som er uenige i avgjørelsen om å la russerne og belaruserne konkurrere internasjonalt.

IOC understreket i forbindelse med lansering av anbefalingene at beslutningen om å åpne for russisk og belarusisk deltakelse ligger hos de internasjonale særforbundene.

Samtidig uttrykker forbundet solidaritet med Ukraina i krigen mot Russland.

(©NTB)

Flere nyheter: