Menu
Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet, Tor Arne Gangsø, direktør for arbeidsliv i KS, Mette Nord, forbundsleder i Fagforbundet, Tonje Leborg, leder i Akademikerne Kommune, og Trond Ellefsen, forbundsleder i Delta, før forhandlingsstarten i kommunesektoren i Oslo. Foto: Javad Parsa / NTB

Tre lønnsoppgjør på tre dager – kommunene fikk ramme på 5,4 prosent

Lønnsoppgjøret i staten kom i havn fredag. Lørdag ble det enighet med kommunene. Søndag fulgte Oslo kommune, i god tid før forhandlingsfrist natt til 1. mai.

Av NTB | 30.04.2023 19:34:31

Arbeidsliv: Med alle mellomoppgjørene i havn, unngås mekling og dermed også en eventuell streik.

Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, der det kun forhandles om lønn.

Fredag kom partene til enighet i oppgjøret i staten. Rammen er den samme som i frontfaget, som etter streiken endte på 5,2 prosent. En liten del av oppgjøret, 15 prosent, går til lokale forhandlinger. Det er mindre enn tidligere år.

Det ble uansett et historisk høyt sentralt lønnstillegg, ifølge YS og LO.

– Vi har fått gjennomslag for å løfte hele laget, sikre likelønn og utjevne forskjeller, sier Egil André Aas, leder i LO Stat, i en pressemelding.

Arbeidsgiverorganisasjonen KS og de fire forhandlingssammenslutningene LO, Unio, YS og Akademikerne er alle tilfreds.

Tor Arne Gangsø, direktør for arbeidsliv i KS, mener løsningen gir et løft til både lavtlønte og høyt utdannede.

– De siste tre årene har både staten, sykehusene og industrien hatt høyere lønnsvekst enn kommunesektoren. Derfor har KS i år strukket seg langt for å ta igjen noe av dette, sier han.

Søndag kom alle forbundene – LO Kommune Oslo, Unio, YS og Akademikerne – til enighet i lønnsoppgjøret med Oslo kommune. Rammen ble den samme som i kommuneoppgjøret, 5,4 prosent – altså over frontfaget.

– Vi er alle enige og har undertegnet en hovedsammenslutning for få minutter siden, sa forhandlingsleder fra Unio Therese Thyness Fegerhaug til NTB ved 18-tiden søndag.

Dermed var alle oppgjørene i kommune og stat i havn i god tid før forhandlingsfristen natt til 1. mai.

Lørdag fulgte kommuneoppgjøret etter og kom i havn med en ramme på 5,4 prosent. Oppgjøret der ligger dermed over frontfaget.

Oslo kommune er et eget tariffområde og er ikke omfattet av forhandlingene i KS-området.

(©NTB)

Flere nyheter: