Menu
Nadhim Zahawi fikk søndag brev fra Storbritannias statsminister Rishi Sunak om at han fjernes som Tory-formann. Foto: Alastair Grant / AP / NTB

Tory-formann Nadhim Zahawi sparkes på grunn av «alvorlige brudd» på ministerloven

Storbritannias statsminister Rishi Sunak sparker partiformann for Det konservative parti, Nadhim Zahawi, etter anklager knyttet til et skattekrav.

Av NTB | 29.01.2023 10:25:00

Kriminalitet og rettsvesen: Gjennom granskningen av skattekravsaken fant Sunak at partiformannen har begått alvorlige brudd på ministerloven.

– Som et resultat har jeg informert deg om min beslutning om å fjerne deg fra din stilling i Hans Majestets regjering, skrev statsministeren i et offentlig brev til Zahawi søndag.

Zahawi har erkjennet å ha ligget i strid med skattemyndighetene, knyttet til en aksjepost i YouGov, meningsmålingsinstituttet han i sin tid var med på å grunnlegge.

Striden dreier seg om et solid skattekrav, som ifølge Zahawi skyldtes slurv fra hans side, ikke en bevisst handling for å unndra skatt.

Flere britiske medier har meldt at det var snakk om et skattekrav, samt en påfølgende bot på til sammen drøyt 60 millioner kroner.

Striden ble imidlertid løst mens Zahawi var finansminister mellom juli og september i fjor, under Boris Johnsons siste uker som statsminister. Dette har reist spørsmål.

Sunak ba mandag sin rådgiver Laurie Magnus om å granske saken for å fastslå om partiformannen overholdt ministerloven.

Flere nyheter: