Menu
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har kunngjort storslåtte planer for landets jernbanenettverk. Foto: Abir Sultan / AP / NTB

Togplaner til 285 milliarder kroner skal binde Israel sammen

Israel lanserer et prosjekt med høyhastighetstog til 285 milliarder kroner som skal knytte fjernere områder til storbyen Tel Aviv.

Av NTB | 30.07.2023 17:53:19

Økonomi og næringsliv: Det var statsminister Benjamin Netanyahu som presenterte planen om «Ett Israel» søndag. Passasjerer skal i løpet av to timer kunne ta seg til sentrale deler av landet fra enten fra nord eller sør.

Visjonen om tognettet er enda mer storslått, sa statsministeren.

– I framtiden skal vi kunne transportere gods fra Eilat til våre havner ved Middelhavet og dessuten koble Israel sammen med Saudi-Arabia. Vi arbeider med det også, sa Netanyahu, ifølge TT som siterer avisen Bloomberg.

En togforbindelse mellom Israel og Saudi-Arabia ville være sensasjonelt, ettersom de to landene ikke har formell kontakt i dag. De har stått på hver sin side i de israelsk-arabiske krigene under andre del av 1900-tallet. Men den siste tiden har det kommet forlydender om at et bedre forhold er i ferd med å utvikle seg, etter mekling av blant annet USA.

Kunngjøringen fra Netanyahu kommer i kjølvannet av et besøk som en topptung amerikansk delegasjon nylig avla i Saudi-Arabia, der forholdet mellom Israel og Saudi-Arabia var tema.

Planen om storsatsing på høyhastighetstog er en gjenoppfriskning av en plan som ble lansert for mange år siden, men som aldri har skutt fart. Også i 2010 varslet regjeringen et milliardprosjekt for tog.

Israels finansminister sier at tanken om et høyhastighetstog som forbinder nord og sør i Israel, kan bli virkelighet i løpet av ti år.

(©NTB)

Flere nyheter: