Menu
Ødelagte bygninger i Naha sør for Okinawa onsdag. Foto: Kyodo News / AP / NTB

To døde og 166.000 hjem uten strøm i uvær i Japan

Tyfonen Khanun har hittil kostet to menneskeliv i Japan. Uværet kan ramme Japan på nytt etter herjingene sørvest i landet.

Av NTB | 03.08.2023 04:43:01

Ulykker og naturkatastrofer: To personer er døde i prefekturet Okinawa som følge av tyfonen, og 62 personer er skadd i de to prefekturene, ifølge redningsmyndighetene.

I Okinawa og Kagoshima var over 166.000 hjem uten strøm torsdag morgen, ifølge det lokale nettselskapet. Det utgjør en firedel av bebyggelsen i området.

Tyfonen gir kraftig regn og vind, og dens langsomme ferd øker skadepotensialet. Uværet i Østkinahavet er på vei nordvestover med vindkast på over 60 meter per sekund, ifølge Japans meteorologiske institutt (JMA).

Fredag er det ventet at tyfonen vil dreie brått mot øst og bevege seg mot de store øyene som utgjør brorparten av Japan.

– Det er ikke uvanlig med en dreining mot øst, men det er uvanlig at det skjer så brått og så raskt. Når stormer gradvis beveger seg østover, er det vanlig at de også går lenger nord, noe som betyr at de svekkes fordi temperaturen i sjøen og luften synker. Hvis de holder seg i sør – slik denne stormen kan gjøre – er det mer sannsynlig at den opprettholder styrken, sier en JMA-tjenestemann.

Han sier det er for tidlig å si om tyfonen vil nå hovedstaden Tokyo, men legger til at Shikoku – den minste av de fire store øyene – kan bli rammet.

Flere titusener innbyggere ble evakuert før tyfonen nådde fastlandet. Også Kina opplever store ødeleggelser og kraftig regn som følge av en tyfon denne uka.

(©NTB)

Flere nyheter: