Menu
De 700 norske speiderne på World Scout Jamboree i Sør-Korea fikk oppleve leirlivet i Sør-Korea i knapt sju dager. Fram til hjemreisen lørdag bor de på hotell. Foto: Øyvind Aasen / NTB

Titusener av speidere får tak over hodet før uværet i Sør-Korea

Titusener av speidere evakueres fra verdensspeiderleiren i Sør-Korea i påvente av en tyfon. De norske speiderne er allerede innkvartert på hotell ved Seoul.

Av NTB | 08.08.2023 09:44:37

Ulykker og naturkatastrofer: Tyfonen Khanun ventes å treffe den sørlige delen av Sør-Korea torsdag. Deretter forflytter den seg videre nordover Koreahalvøya.

Over 1.000 busser var tirsdag i gang med å hente de over 36.000 speiderne fra leiren. Deltakerne kommer fra over 150 land.

De nesten 700 norske speiderne forlot leirområdet allerede mandag kveld.

– Vi har fulgt myndighetenes råd om å evakuere, og er glade for at vi har funnet et trygt og godt sted for speiderne når de ikke kan være i leiren, sier leder for den norske kontingenten, Geir Olav Kaase, i en pressemelding.

De blir værende i Sør-Korea fram til 12. august og endrer dermed ikke hjemreisedato.

– De siste dagene av leiren blir ikke helt som planlagt, men vi har per nå ingen planer om å reise hjem. Først og fremst er vi opptatt av sikkerheten til speiderne, men parallelt jobber vi nå med å lage aktiviteter for de neste dagene så dette ender som en minneverdig tur for alle, sier Kaase.

I helgen forlot amerikanske og britiske speidergrupper leiren fordi de mente det ikke var forsvarlig å bli værende.

Sør-Koreas likestillingsminister Kim Hyun-sook, hvis departement har ansvar for leiroppholdet, sier at det legges opp til et alternativt program og et K-pop-show gjennom uken.

De over 36.000 speiderne skal innkvarteres i til sammen åtte byer og provinser, blant annet i Seoul, ifølge sørkoreanske myndigheter.

Tidligere ble det meldt at de skulle evakueres til en amerikansk militærbase nær Seoul. Men planene ble endret, og i stedet ble den norske kontingenten innkvartert på tre hoteller i Incheon, noen kilometer vest for hovedstaden Seoul.

Det ventede uværet har satt en effektiv stopper for leiren, som i utgangspunktet skulle vart fra 1. til 12. august, men som ble avsluttet etter seks dager. Tidligere har hundrevis av deltakere blitt syke under en hetebølge, og arrangøren har fått kraftig kritikk fra foreldre, som mener at leiren er dårlig organisert.

(©NTB)

Flere nyheter: