Menu
Luis Suárez Miramontes døde søndag, 88 år gammel. Foto: Luca Bruno, File / AP / NTB

Tidligere spansk Gullballen-vinner død

Luis Suárez Miramontes, som er den eneste Spania-fødte mannlige fotballspilleren som har vunnet Ballon d'Or, døde søndag, 88 år gammel.

Av NTB | 09.07.2023 12:23:00

Sport: Det opplyser hans tidligere klubb Inter og Det spanske fotballforbundet (RFEF).

«RFEF ønsker å overbringe våre kondolanser til alle slektninger og nære venner til Luis Suárez Miramontes. Første spanske Ballon d’Or-vinner, europamester i 1964, landslagstrener og en av fotballens største legender», heter det i meldingen.

Suárez ble i 1960 første spanjol til å vinne prestisjetunge Ballon d’Or (Gullballen). Senere har Barcelona-kaptein Alexia Putellas vunnet prisen. Alfredo Di Stéfano vant Gullballen to ganger i sin karriere. Han var imidlertid født i Argentina før han senere ble spansk statsborger.

Suárez startet karrieren i Spania der han spilte for Deportivo, Condal og Barcelona, før han ble Inter-spiller i 1961. Der scoret han i alt 42 mål på 256 kamper og ble en klubblegende. Han avsluttet karrieren med tre år i Sampdoria.

«Den perfekte fotballspilleren som med sitt talent har inspirert generasjoner», skriver Inter i sin hyllest av den offensive midtbanespilleren.

Suárez var både trener og ansatt som speider i Milano-klubben etter at han avsluttet spillerkarrieren. I 1964 var han en del av det spanske laget som vant EM. Han spilte 32 landskamper fra 1957 til 1972 og scoret 14 mål. Suárez var godt kjent for sin elegante spillestil, og han fikk kallenavnet «arkitekten».

Fra 1988 til 1991 var han spansk landslagssjef.

(©NTB)