Menu
Tidligere general Petr Pavel blir ny president i Tsjekkia. Foto: Petr David Josek / AP / NTB

Tidligere Nato-general vinner presidentvalget i Tsjekkia

Tidligere Nato-general Petr Pavel har vunnet en klar seier i presidentvalget i Tsjekkia, viser foreløpige resultater.

Av NTB | 28.01.2023 15:55:17

Politikk: Den andre og avgjørende runden av valget ble avsluttet lørdag, og det sto mellom Pavel (61) og populisten Andrej Babis (68).

Babis var statsminister i fem år fram til 2021, er en av landets rikeste menn og er tidligere blitt beskrevet som «Tsjekkias Trump».

Petr Pavel er tidligere fallskjermsoldat og general og ledet en periode Natos militærkomité.

Lørdag ettermiddag hadde Pavel 56,8 prosent oppslutning da over 85 prosent av stemmene var telt opp. Babis lå langt bak med 43,2 prosent, ifølge Tsjekkias statistiske kontor.

De siste meningsmålingene før andre valgomgang spådde også en solid seier til Pavel.

Han er fersk i politikken og stiller som uavhengig kandidat. Pavel vant en knapp seier i første valgomgang, hvorpå tre andre presidentkandidater erklærte sin støtte til ham.

Pavel har stilt seg fullt og helt bak landets militære og humanitære støtte til Ukraina i kampen mot de russiske invasjonsstyrkene.

Han eller hun utnevner dessuten forfatningsdommere, kan sende lovforslag tilbake til parlamentet og er øverstkommanderende for de væpnede styrker.

Zeman og Babis er blant annet kjent for euroskeptiske holdninger og innvandringsfiendtlig retorikk.

Babis vekket oppsikt da han før andre valgrunde sa at han ikke ville sende soldater til Polen eller de baltiske landene hvis de blir angrepet. Det til tross for at Tsjekkia er Nato-medlem.

Zeman var den første presidenten som var direkte valgt av det tsjekkiske folk. Hans andre og siste femårsperiode utløper i mars.

De to foregående presidentene, Václav Havel og Václav Klaus, ble valgt av nasjonalforsamlingen.

Valglokalene åpnet fredag ettermiddag og stengte lørdag klokka 14. Valgdeltakelsen var uvanlig høy til Tsjekkia å være. Rundt 70 prosent brukte stemmeretten i EU-landet.

Den tsjekkiske presidentens oppgaver består i hovedsak av representasjon. Men presidenten regnes som en viktig opinionsdanner i Tsjekkia.

Milliardæren Babis leder sentrumsbevegelsen ANO, som har vært i opposisjon siden den tapte valget på ny nasjonalforsamling i 2021. Han støttes av sittende president Milos Zeman (78), som har vært president siden 2013.

(©NTB)

Flere nyheter: