Menu
Grunnlovsdomstolen i Thailand omgjør ikke beslutningen om å ekskludere lederen av partiet Marsj Fremad, Pita Limjaroenrat, fra nasjonalforsamlingen. Foto: AP / NTB

Thailands valgvinner får ikke stille som statsministerkandidat

Thailands grunnlovsdomstol opprettholder eksklusjonen av valgvinner Pita Limjaroenrat fra nasjonalforsamlingen. Til uken vil forsamlingen velge statsminister.

Av NTB | 16.08.2023 16:45:14

Politikk: Marsj Fremad er det største i nasjonalforsamlingen med 151 av 500 plasser, men i forrige måned ble Pita Limjaroenrat suspendert for brudd på valgloven.

Grunnlovsdomstolens beslutning om å ekskludere Pita fra nasjonalforsamlingen innebærer at han ikke kan bli statsminister, og Marsj Fremad har gjort det klart at de derfor overlater til koalisjonspartiet Pheu Thai å danne regjering.

Pheu Thai er det nest største partiet i nasjonalforsamlingen med 141 representanter.

Pita tapte en avstemning i juli til tross for at partiet satte sammen en allianse med klart flertall blant de 500 representantene i underhuset. Det var ikke nok, ettersom også 250 konservative senatorer utnevnt av militæret deltar når det stemmes over en ny statsminister.

Nasjonalforsamlingen har nektet Pita å prøve på nytt.

Partiet hans er populært blant høyt utdannede unge velgere som er imot militærets innflytelse over politikken siden kuppet i Thailand i 2014.

En talsperson for underhuset i Thailand sier de vil ha en ny avstemningsrunde tirsdag 22. august for å forsøke å velge ny statsminister. Opprinnelig skulle de stemt over dette 4. august, men dette har blitt utsatt fordi grunnlovsdomstolen ville vurdere om Pita kunne stille på nytt.

Mange konservative er sterkt imot en regjering som inkluderer Marsj Fremad, ettersom Pita ønsker å endre landets svært strenge lover mot majestetsfornærmelser.

(©NTB)

Flere nyheter: