Menu
Nasjonalforsamlingen er ventet å holde en ny avstemning neste uke, hvor Pita kan få en ny sjanse til å bli statsminister hvis han blir nominert. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB

Thailands valgvinner blir ikke statsminister

Selv om Pita Limjaroenrat var eneste kandidat da Thailand stemte over ny statsminister torsdag, greide han ikke å få flertall i nasjonalforsamlingen

Av NTB | 13.07.2023 13:23:15

Politikk: For å bli statsminister trengte han minst 375 stemmer, og i voteringen manglet han 51. På forhånd var det kjent at Pita hadde støtte fra åtte partier med 312 seter i nasjonalforsamlingen.

Nær 200 av hans politiske motstandere unnlot å stemme. Nasjonalforsamlingen er ventet å holde en ny avstemning neste uke, hvor Pita kan få en ny sjanse hvis han blir nominert.

– Jeg gir ikke opp, sa han til journalister etter nederlaget i nasjonalforsamlingen.

Ifølge ham var det uventet å få mindretall, og han sier partiet skal legge en ny strategi til neste votering.

Pitas brede koalisjon fikk et klart flertall av stemmene i valget i mai, i det som kunne blitt et demokratisk gjennombrudd etter ni år med militærstøttet regime i landet. Det har imidlertid vært usikkert om Pita har kunnet få flertall i nasjonalforsamlingen, hvor landets militære har stor makt.

Nasjonalforsamlingen består av to kamre med 749 medlemmer, hvor de 250 setene i senatet velges av militæret.

Onsdag anbefalte valgkommisjonen å utestenge ham midlertidig fra nasjonalforsamlingen. Årsaken var påståtte brudd på valgkampreglene på grunn av eierandeler i en TV-kanal. Statsministre i Thailand trenger imidlertid ikke være medlem av nasjonalforsamlingen.

Tirsdag denne uken kunngjorde statsminister Prayut Chan-o-cha at han gir seg i politikken etter det sviende valgnederlaget i mai. Den tidligere generalen Prayut har hatt makten siden militærkuppet i 2014.

42-åringen Pita leder det prodemokratiske partiet Phak Kao Klai (Marsj Fremad).

Pita har vært i hardt vær på grunn av et kontroversielt forslag om å oppheve et strengt forbud mot å snakke nedlatende om monarken i landet eller kritisere ham. Dette har gjort ham upopulær blant konservative.

Flere nyheter: