Menu
Valgvinner Pita Limjaroenrat prøver igjen å bli statsminister i Thailand. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB

Thailands grunnlovsdomstol suspenderer Pita fra nasjonalforsamlingen

Pita Limjaroenrat i Thailand ble onsdag for andre gang nominert til statsminister av nasjonalforsamlingen i Thailand, men grunnlovsdomstolen sier nei.

Av NTB | 19.07.2023 07:22:56

Politikk: 42 år gamle Pita leder det prodemokratiske partiet Phak Kao Klai (Marsj Fremad) som vant valget i Thailand i mai.

I forrige uke manglet han 51 stemmer i nasjonalforsamlingen på å kunne bli statsminister. Landets valgkommisjon anbefalte samtidig at han ble utestengt for påståtte brudd på valgloven, fordi han har hatt eierandeler i en TV-kanal som ikke har hatt sendinger siden 2007.

Onsdag sikret Pita seg det nødvendige antallet stemmer for å bli statsminister, men Thailands grunnlovsdomstol satte ned foten og suspenderte han midlertidig fra nasjonalforsamlingen.

Pita har nå 15 dager på seg til å svare på anklagene om brudd på valgloven.

Pita er utdannet ved Harvard-universitetet og velstående etter å ha tjent gode penger i familiebedriften der han arvet farens eierandel.

Valget av ham som statsminister kunne ha blitt et demokratisk gjennombrudd etter ni år med militærstøttet regime i landet. Selv har Pita liten tro på at han vil lykkes.

Under forrige ukes avstemning i Senatet var det bare 13 av senatorene som stemte for Pita, og lite tyder på at de øvrige kommer til å ombestemme seg.

Hvem som til slutt overtar som regjeringssjef, er høyst uklart.

Statsminister Prayut Chan-o-cha kunngjorde i forrige uke at han gir seg i politikken etter det sviende valgnederlaget i mai. Den tidligere generalen har hatt makten siden militærkuppet i 2014.

– Da sier jeg farvel inntil vi møtes igjen, sa Pita da han onsdag forlot nasjonalforsamlingen med knyttneven hevet og til jubel fra sine tilhengere.

Selv med et flertall i Underhuset i nasjonalforsamlingen bak seg, trenger statsministeren støtte fra Senatet der det sitter 250 representanter som er håndplukket av de militære.

(©NTB)

Flere nyheter: