Menu
Koranbrenningene i Sverige har ført til raseri i den islamske verden. Nå står svenske myndigheter overfor en vanskelig problemstilling om hva som er viktigst, ytringsfrihet eller respekt for religiøse minoriteter. Foto: Anjum Naveed / AP / NTB

Tar avstand fra voldelig opprør mot koranbrenning

Flere norske muslimer skal ha fått en SMS-melding som oppfordret til voldelig opprør mot koranbrenningene i Norden. Islamsk Råd Haugalandet tar sterkt avstand til meldingen om oppfordring til hevn.

Av tomas | 03.08.2023 23:20:48

Koranbrenning: Flere norske muslimer skal natt til torsdag ha fått en SMS-melding hvor det oppfordres til voldelig opprør mot de mange koranbrenningene i Norden den siste tiden.

I meldingen står det blant annet: «Å tenne på den hellige koranen viser hykleri og svik fra Sverige og vestlige land. Jeg ber unge muslimer om å ta hevn på de som tenner på koranen. Insha’Allah, det kommer en dag der disse menneskene vil angre dypt.»

Meldingen er skrevet på engelsk og ble sendt til flere norske telefonnumre, skriver VG.

Tar sterkt avstand
Kontaktperson i Islamsk Råd Haugalandet, Wasem Housheya , tar sterkt avstand til meldingen.

– Jeg tror ikke en ekte praktiserende muslim sender en sånn melding, sier Housheya til Haugesunds avis. Housheya forteller videre til avisen at koranbrenning er sårt og vondt for dem, men utdyper at vold løser ingenting.

– Den største delen av muslimer på Haugalandet er godt voksne, og vet selv at vold løser ingenting. Det er de unge vi må være der for, sier Housheya videre til avisen.

PST vurderer trusselbildet

VG skriver at PST vurderer fortløpende å endre vurderingen av trusselbildet i Norge, men at trusselnivået ikke er vesentlig endret.

– PST er kjent med at det er sendt ut slike SMS-er i løpet av natt til torsdag. Vi er også kjent med innholdet. Foreløpig er vår vurdering at sikkerhetssituasjonen og trusselnivået i Norge ikke vesentlig endret, men vi holder oss oppdatert på utviklingen, både i Norge og i våre nærområder og naboland, sier seniorrådgiver Eirik Veum i PST til VG.

Veum utdyper at PST er i tett dialog med politiet og andre aktører både i Norge og utlandet om situasjonen. PST vurderer terrortrusselen å være på nivå 3, noe som innebærer en moderat trussel.

Flere tilfeller av koranbrenning i Norden

Det har de siste årene vært flere tilfeller av koranbrenning i Norden.

Den danske høyreekstremisten og politikeren Rasmus Paludan har flere ganger brent koranen både i Danmark og Sverige, noe som førte til flere voldelige protester. I København gikk tusenvis av unge muslimer til angrep mot politiet og satte den danske hovedstaden i kaos i flere dager.

Den norske grupperingen SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) kom til Haugesund i september i fjor for å demonstrere mot Islam, men kom til en tom Rådhusplass, skriver Haugesunds avis.

Housheya forteller også til avisen at de gikk streiferunder i Haraldsgata for å hindre opprør og passe på at det gikk bra for seg, spesielt for de unge.

Flere nyheter: